Снимка: Булфото, архив
fallback

Данните на НСИ за скок на средната работна заплата през последното тримесечие доведе до автоматичен скок и на възнагражденията във властта. Депутатите вече ще се разписват под основна заплата от 3807 лв., след като от НСИ обявиха, че през декември средното възнаграждение в обществения сектор е 1269 лева, изчислява "Труд". Народните представители взимат по три средни заплати за последния месец от тримесечието. Което означава, че ръстът на доходите им е 288 лв.

Oще по темата
Председателите на парламентарните комисии вече ще взимат основна заплата от 5139 лв. Заплатите на председателя на парламента стават 5900 лв., а на министрите – 4949 лв. Това обаче са само основните им заплати, към които има клас за прослужено време, както и други добавки.

Депутатите разполагат с допълнителни средства за участие в комисии, за екипи от експерти.

С най-висока заплата е президентът на България, който взима двойна депутатска заплата. Това прави занапред 7614 лв. Радев обаче прибавя по 1,6% за всяка прослужена година отгоре.

Заплатите на премиера и министрите също се определят в зависимост от депутатските, но са малко по-скромни от президентската.

Заплатата на премиера Бойко Борисов е с 55% по-висока от основната депутатска, което прави 5900 лв. И при него обаче има начисления по 1% за всяка прослужена година.

Високи заплати получават шефовете на регулаторни органи като КЕВР, КФН и други. Те се формират със специални закони и често са по-високи от тези на министрите. Така например шефът на КЕВР получава 93% от три средни заплати за сектора плюс добавките за прослужено време и за звания, ако има такива.

Dnes.bg припомня, че миналата година лидерът на БСП Корнелия Нинова не успя да убеди мнозинството в парламента да се откаже от "парите и благинките". Искането й за намаляване на депутатските заплати и ваканции не беше прието. Предложението й беше възнаграждението на народните ни избраници да бъде 2976 лв. - с толкова е завършил предишният парламент като заплата на законотворците. То обаче бе подкрепено само от социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Откачил

преди 5 години

Населението се стопи тия си седят 240. Докога ?Докато останат 240 тюфлеци и един избирател?

46

Наблюдател

преди 5 години

И тия ли взимат "клас" бе!? За какво, за стаж като депутати ли, или просто защото? Докато тая глупотия не се премахне в БГ винаги ще има възрастова дискриминация. Поне аз ако съм работодател никога няма да взема някой, че да му плащам за възраст. Или ще го набутам на ниска основна..

45

Анонимен

преди 5 години

Дано някой ден да се изчисляват от минималната ,а не от средната заплата.

fallback