Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Народните представители приеха единодушно и окончателно промени в Наказателния кодекс, които касаят домашното насилие. Физическият и психически тормоз ще се наказва с до 10 години затвор. При убийство в условията на домашно насилие максималната присъда е от 15 години до доживотен затвор. За принуда вкъщи, наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода, а за системно следене - от 1 до 5 години.

Целта на промените в НК е да има по-добро противодействие на всички форми на домашното насилие. През последните 3 години убийствата на жени от съпрузи или други близки са се увеличили с 50%.

Общ преглед


Адвокат Николай Хаджигенов и юристът Албена Белянова обаче са категорични, че така написаните текстове няма да работят и няма да донесат очаквания резултат.

"Самите промени в НК бяха определени също като някакъв вид компенсиране на нератификацията на Истанбулската конвенция", каза Билянова в студиото на "България сутрин".

Адвокат Хаджигенов пък е категоричен, че нормативните промени няма да свършат работа за превенцията на домашното насилие, а една от причините за това е, че психологическото насилие не е формулирано добре.

"Няма образователни мерки, няма социални мерки, които са много по-важни. Трябва да има наказания, но трябва да има и смислени наказания", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Адвокатът допълни още, че трябва хората, които ще изпълняват тези мерки да са подготвени, от специални отдели, които да работят само това, за да са запознати със спецификите на този тип насилие и престъпления.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Леле

преди 5 години

Простотиите в тази държава няма да свършат докато допускаме простотията и некомпетентността в управлението. Тези хора трябва да бъдат отстранени от ръководството на държавата и мажоритарните избори започват да стават наложителни. Партиите е време да отидат в миналото. В политиката да се допускат хора с доказани умствени възможности и морал , които да с избрани мажоритарно както президентите.

2

пипи дългото чорапче

преди 5 години

Не.В България никой закон не работи-справка оправдаха още един

1

Анонимен

преди 5 години

Важи ли системното следен за децата. Защото имаме тракери в обувките на нашите деца и телефоните винаги ни придават аудио и локация? И също ткаа редовно им претърсва е стоите, имейлирв и фейсбука.Само на 15 са, ако е от значение.

fallback