fallback

Преди ден отбелязахме Световният ден за борба с рака. Болестта все още представлява един от бичовете на нашето съвремие и макар модерните методи в медицината, човечеството не може да се пребори със заболяването.

Само за изминалата година в световен мащаб с рак са били диагностицирани 17 милиона души. Според статистика на Световната здравна организация броят на загубили битката с коварната болест е 9.6 милиона души и все още изглежда така, сякаш лек няма да бъде намерен.

Само преди дни светлина в тунела беше хвърлена от израелски учени, които обявиха, че са много близо до откриването на лекарство срещу рак. Лекарството MuTaTo (multi-target toxin) използва комбинация от антиракови пептиди и токсин, който целенасочено убива раковите клетки. Именно комбинираните пептиди позволяват окончателното унищожаване на раковите клетки и не допускат тяхната мутация и развитието на лекарствена резистентност.

Лечението с MuTaTo ще бъде индивидуално. На всеки пациент ще бъде правена биопсия, след което за него ще се подготвя специално лечебен коктейл.

Ще спечелим ли най-сетне битката с рака - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на проф Байчев от ВМА, Евгения Александрова от асоциация на болните от онкозаболявания и на психолога Маргарита Тарейн.

"Хубавата новина е, че в страните, в които има развити програми, смъртните случаи намаляват. Една от причините е информираността на хората. Друга причина са скрийнинговите програми. Третата причина е напредъкът на съвременната онкология", заяви Георги Байчев.

"Привилегията на мечтите е да са смели, но аз не съм толкова оптимистична. Задачата е как да се оптимизират представите, начина си на живот така, че да направят всичко възможно, че да не попадне човек в статистиката", коментира Евгения Александрова и акцентира върху превенцията.

"Хората често имат оплаквания, но отказват да отидат на лекар, сякаш те ще изчезнат. Ако отидат на лекар, това ще постави началото на някаква диагноза", допълни Маргарита Тарейн.

Какво още казаха експертите вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Людмил Трифонов

преди 5 години

Нова победа над рака?През последните 70 години в публичното пространство са се появили такива бодряшки съобщения около 34 000 000 пъти. Е, и?От 1984 г. у нас има разработена ефикасна ПРИЧИННА профилактика и терапия на рака. Защо не се прилага?

4

Анонимен

преди 5 години

Все от нещо трябва да се умира.

3

Анонимен

преди 5 години

Пациенти_клиенти!!!

fallback