Снимка: МО

Българската армия иска да привлече качествени и мотивирани млади хора за служба с кампанията "Бъди войник".

Ще им бъде предоставена възможност за кариерно развитие, сигурно възнаграждение и социален пакет за тях и семействата им, стана ясно от думите на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев на пресконференция в Стара Загора.

Сред задачите на кампанията е повишаване на информираността на младите хора за перспективите, които дава Българската армия. За тази цел ще бъдат използвани различни канали, но най-много ще се разчита на живия контакт по време на информационните борси.

"Службата в Българската армия на първо място е служба в името на Родината и по време на кампанията ще се търси и засилването на връзката на обществото с армията", посочи още генерал-лейтенантът. В тази връзка са организираните статични покази на въоръжение, оборудване и техника, както и концерти на оркестрите на Националната гвардейска част и на формированията в страната.

За миналата година е преодоляна негативната тенденция на по-голям брой напуснали, отколкото постъпили в Българската армия. За 2019 г. предстои на първо време да бъдат обявени конкурси за попълване на 185 места в Сухопътните войски.

През годината ще бъдат обявявани конкурси и за военните формирования от състава на Военновъздушните и Военноморските сили, както и други конкурси за Сухопътните войски и 68-а бригада Специални сили.

Домакините на представянето на кампанията - Втора Тунджанска механизирана бригада, са едно от най-големите военни формирования в страната.

Некомплектът в бригадата е около 30 процента, какъвто е приблизително средният некомплект на войниците във формированията на Сухопътните войски. И в момента в бригадата се провежда конкурс за 40 вакантни места, като за цялата година се предвижда да има 4 или 5 подбора.

На 7 февруари в Стара Загора от 15.00 ч ще започне информационната борса за набиране на войници и матроси за Българската армия, както и показът на военна техника в парк "Пети октомври", а вечерта от 18.30 ч е концертът на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase