Снимка: bgonair.bg
fallback

Според данни на МВнР българските емигранти по света са се увеличили с 400 хиляди за 7 години. Най-много са българските граждани в Германия и Турция. Много българи има още в САЩ, Гърция, Великобритания и дори в Австралия и Нова Зеландия. Данните на външното ни министерство показват, че за 7 години сънародниците ни по света са се увеличили от малко над 2 милиона до близо 2,5 милиона души. България обаче няма точна статистика за това, защото е много трудно да се съберат подобни данни.
Oще по темата


Дипломатът Стефан Тафров коментира пред Bulgaria ON AIR, че е много трудно посолствата ни или самото МВнР да знаят точната бройка на сънародниците ни в чужбина, освен ако самите те не се свържат с представителствата ни.

По думите му засилването на връзката на тези българи със страната ни е от стратегическо значение, а това може да стане със работата на електронното правителство.

"То е истинският отговор на проблема как да им помагаме да запазят връзката си с България, как да им предоставяме консулски услуги", допълни Тафров.

Социалният антрополог Харалан Александров пък добави, че липсата на точни данни за българите по света е факт, за който допринася и това, че за разлика от няколко поколения по-рано, днес не се говори толкова за миграция, а по-скоро за мобилност на населението.

"За мен ще е много интересно да се изследва тяхното вътрешно структуриране и начинът, по който ще се развие тяхното отношение към България, тъй като тези хора са си стъпили на краката и те са много активни хора", коментира той в студиото на "България сутрин".

Александров каза, че скоро българите в чужбина ще искат и политическо представителство, каквото сега нямат, а гласовете им се разпределят пропорционално.

Боян Юруков, българин, работещ в IT сферата в Германия, пък разказа в ефира на Bulgaria ON AIR, че наистина сънародниците ни там са най-много, но цифрите на министерството са много завишени.

Той обясни още, че според него става въпрос за грешка, но беше категоричен, че едва ли българите в Германия са 400 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 110Изброените от теб неща са част от стандарта на живот. Стандарта на живот не е само "кило домати струва X пари, което Y процента от средната заплата, при оето получаваме коефицент на стандарт Z" ...

108

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 113То е много лесно, когато живееш по добре от 95% от хората. Доста от тези емигранти са навън, защото положението за тях е станало непоносимо. Не може всички да сме докстори, айтита, финансисти, "бизнесмени" и адвокати, нали?

107

Анонимен

преди 5 години

"Боян Юруков, българин, работещ в IT сферата в Германия, пък разказа в ефира на Bulgaria ON AIR, че наистина сънародниците ни там са най-много, но цифрите на министерството са много завишени."Боян, да не би да седи на границите и летищата и да ги брои? А и той е в някаква IT фирмичка и взима 4 пъти повече от останалите. Нормално е, да не се вижда с хора, бачкащи мизерни работи, както са 80-90% от сънародниците.

fallback