Снимка: архив, БулФото
fallback

Над 10% от населението в работоспособна възраст у нас взема инвалидни пенсии. Получават ги над 300 000 души между 18 и 60 години, съобщи д-р Калин Поповски, депутат от ВМРО, заместник-председател на социалната комисия в НС.

В понеделник от Здравното министерство ще оповестят мерките си за борба с фалшивите ТЕЛК-ове. По думите му никой не знае колко са те, а само официалния брой на хората, придобили право на пенсия.

Oще по темата
Пред БНР той изтъкна, че на посредниците може да се противодейства чрез "мерки от полицията и мерки от прокуратурата".

"Големият проблем идва и в детските пенсии, където децата са между 30 и 40 000, също през ТЕЛК - комисии. Там пенсиите са много сериозни - за трета група са 350 лв., за втора група - 450 лв. на месец, а първа група - 930 лв. За реално болните деца никой не коментира", каза Поповски.

Политикът припомни, че е адресирал темата за фалшивите пенсии от трибуната на Народно събрание преди почти преди две години. Лекарите в ТЕЛК получават възнаграждения от порядъка на 700-800 лв. на месец и "някои от тях се изкушават и поради материални причини", допълни той.

Според него нашето законодателство е либерално. "В Германия хората в работоспособното население, които получават инвалидни пенсии, не работят, а тези, които работят, не получават инвалидни пенсии", даде пример той.

Според Поповски хората, които имат тежки заболявания, трябва да получават по-големи пенсии, а тези с по-леки да работят на по-леки места.

"Балансът е трудно да бъде постигнат толкова бързо, защото хората са много, а част от тях неправомерно източват този фонд, който не е малък - 1,7 млрд. Ако този фонд реално стига само до тези хора, които наистина имат нужда, те ще бъдат с едни много по-сериозни пенсии и няма хора, които взимат 150-160 или 200 лв. инвалидни да работят каквото и да е, за да се изхранват. Нали разбирате, че те са също на ръба на социалното оцеляване", изтъкна депутатът.

Идеята ТЕЛК-овете да преминат към НОИ още не е обсъждана в комисиите в НС. Според депутата има резон това да се случи, тъй като контролът ще е по-засилен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

да

преди 5 години

проверят така наречените инвалиди и ще видят всичко-но това е само ако искат

76

Анонимен

преди 5 години

Имахме един работник ром при нас. След като взе "пенция" за детето си спря да работи. Жена му никога не беше работила също. Съжалявам ,че го казвам, но той не знаеше кво му е на детето, получило гърч от висока температура като бебе и не можело да говори добре.Никога не е ходило на училище и те не искаха да го пращат на такова. Колко от тези пари ще идат за детето - логопеди, специалисти и колко от тях за да се храни цялото семейство без да работят е ясно на всеки

75

До Има такава държав

преди 5 години

"Борисов даде" е много диаболично изказване - а кой го натиска да дава, кой стои зад "майките", Вицето загуби ли си поста когато поиска да ревизира "уж" инвалидите и постави под въпрос мотивацията им? Това са въпросите. Няма да е учудващо, според мен, ако се окаже че чрез някои деца водещи се за инвалиди се субсидират други лица или групи!

fallback