Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Още в самото начало на 2019 г. в социалните мрежи се роди дума, която може да претендира за място в класацията на хитовете за годината - "есе". Опитите на стотици потребители да се включат в интернет експеримент, борейки се за къща на брега на езеро в Канада, единствено написвайки думата "есе", предизвикаха лавина от иронични коментари.

Всичко това илюстрира неспособността на много хора да анализират поднесената им информация. Журналистът Васил Мавриков е на мнение, че неграмостността идва от абдикирането на образователната ни система. По думите му ние наистина не можем да продължим напред културно и духовно по европейския път.

Oще по темата


В "България сутрин" Мавриков посочи, че медиите са виновни за анонсирането на тази новина. Той отбеляза, че думата е била "писмо", а не "есе", което е формирало изкривена представа. Обществото пък я приело за даденост. Според него под статията са писали мързеливи хора, които не желаят да се развиват по никакъв начин и на които държавата им е виновна за всичко.

"Има криза във формирането на общественото мнение. Ние масово спряхме да мислим", подчерта журналистът.

"Есе"-то е прасето, поема всичко е афоризъм на Ламар. Писател, чието истинско име е Лалю Маринов", уточни Ива Николова.

"Може ли да взимаш тема от Facebook, каква е тази простотия?! Проблемът е нивото на интелигентност и образование", настоя още тя пред Bulgaria ON AIR.

Николова изрази възмущението си от неграмотността в интернет пространството и посочи, че децата ни не разбират това което четат.

Според Николова и Мавриков, проблемът идва от това, че се опитват да научат потребителите без да правят нищо да се сдобият с печалба. "Това е ниво на интелигентност, на неграмотност, на образование, като този проблем не е от днес", каза още Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Есе

преди 5 години

Къде точно се пише "ЕСЕ" тук в коментарите? Да пусна ли нов? Сега и името на коментара ми и вътре споменавам "ЕСЕ". Участвам ли вече?Още веднъж за всеки случай - ЕСЕ!

30

Проф. Улянов

преди 5 години

До Изложение 2Е, разбрахме те естествено; съответно пишем - "essay"

29

Изложение 2

преди 5 години

По този начин жената ще си прибере сумата от 1.7 млн, защото 68000 по 25 долара прави тоюно толкова. А само един човек, с най-хибавото есе, ще получи къщата, но реално продавачът си е взел парите. По принцип намирисва на схема и се коментира, че жената няма право да организира подбно нещо, защотот ова реално е лотария,а а в Канда за товас еизисква разрешително. В конкурса, човек трябва да се състезава с още други 67999 човека и есето разбира се, трябва да е на наглийски. Надявам се разбрахте.

fallback