fallback

Общ преглед

Снимки от Областния психиатричен диспансер в София, направени от психиатъра Владимир Сотиров и публикувани във Facebook, показват условията в Центъра за психично здраве.

Мизерия, счупени легла, олющена боя по стените и врати без дръжки са само част от проблемите, които стават ясни от снимките на медика.

"Днес, по силата на служебните ми задължения, попаднах в нещо, което би трябвало да бъде лечебно заведение - място, в което се възстановява и укрепва здравето. Тоест, произвежда се здраве", пише Сотиров в поста си в социалната мрежа.

Той обаче продължава, че за краткото време, прекарано в диспансера, подтискащата среда го е накарала да се притеснява дори за собственото си психично здраве.

"Това място се финансира с бюджетни средства, тоест с пари от нашите данъци и такси. Иначе казано ние сме акционерите в това "лечебно заведение". В него се лекуват нашитте приятели, братя, сестри, майки и бащи", посочва лекарят.

"Такива са условията, няма как да кажа нещо друго. Това, което е по силите ни с парите, които ни превеждат от Министерството на здравеопазването, е да правим козметични ремонти", заяви пред Нова тв д-р Емил Грашнов, управител на центъра.

По думите му всяка година средствата, които получават, са около 1 млн. лева.

Според националния консултант по психиатрия проф. Дроздстой Стоянов парите, които се отпускат, са достатъчни единствено за "една крайно незадоволителна работна заплата".

"Министерството не е предвидило капиталови разходи за 2019 г. в никой от секторите на здравеопазването. В този смисъл са необходими неотложни мерки за промяна както в структурирането и организирането на психиатричните услуги, така и в методите за тяхното управление и финансиране", коментира още проф. Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

rhatek

преди 5 години

Fake news...nema video...

15

AZ

преди 5 години

До Изгърбич Задвратян--------------------------------------------Имат,дръжки.И там е същата мизерия.

14

Анонимен

преди 5 години

Нормално е, защото трябва да си луд, за да влезеш там.

fallback