Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Управителят на Здравната каса Дечо Дечев си навлече гнева на частните болници, след като лансира тезата, че те не трябва да се финансират с обществен ресурс, защото са създадени да печелят, а не да решават медицински проблеми.

Това предизвика възмущение сред частните заведения, чието национално сдружение излезе с декларация, с която попита дали д-р Дечев изразява мнението на министър-председателя, на министъра на здравеопазването и на депутатите от управляващите партии, които го избраха на поста.

Методи Янков от Сдружението на частните болници е на мнение, че те именно те са тези, които правят така, че да може здравеопазването да приеме всички пациенти, искащи да се лекуват.

"Въпросът е не кой харчи парите на НЗОК, а как ги харчи. Частните болници се строят на места, където има хора. В София на ден се регистрират 80 души допълнително. Частните болници покриват тези хора. Коя нова държавна болница е построена в столицата, за да покрие всички тези граждани", попита Янков в "България сутрин".

Той допълни, че голяма част от частните заведения биват притежавани от лекари и даде за приме, че в Холандия няма държавна болница, а страната е сред водещите в здравеопазването.

Бившият министър на здравеопазването Мими Виткова е категорична, че в момента българското здравеопазване се намира в катастрофална ситуация.

"Само в по-големите градове болниците са добре, в по-малките населени места няма къде да направиш профилактичен преглед. Не трябва да се противопоставят частните и държавни болници. Реално все още българинът плаща доста за своето лечение", смята Виткова. Според нея това е най-силно деформираният пазар и държавата е тази, която трябва да реши проблема.

Тя е на мнение, че държавата дава малко пари за здравеопазване и затова трябва да се разпределят правилно.

"Този, който иска да ползва обществен ресурс, трябва да работи без печалба. Онзи, който взима обществен ресурс, не трябва да взима пари от пациента - неправилно е", завърши бившият министър на здравеопазването пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Лекар

преди 5 години

Годините на прехода създадоха грешна представа за структурата и ролите в здравеопазването. Вече никой не се сеща, че освен болници и общо практикуващи лекари има и специализирана извънболнична помощ. При добро финансиране и структуриране, там лекарите ще предпочитат да лекуват в лъскави и оборудвани кабинети, центрове и лаборатории, вместо да хоспитализират всеки чукнал на вратата и да изкарват печалби за болнични държавни и частни олигарси.

13

Работя,плащам данъци

преди 5 години

и осигуровки. Част от тези пари държавата отделя за здравеопазване.Ако ми се наложи лечение, предпочитам да отида в частно здравно заведение. Тогава какво става с моите пари, отделяни за здравеопазване?Редно ли е да ме лишат от тях, само защото съм пожелал по-качествена медицинска услуга? Редно е да си ДОПЛАТЯ за нея, а не да ми бъдат отнети парите от моите вноски, за да бъдат използвани за лечение на хора, които не са инвалиди, но никога не са се осигурявали, защото не желаят да работят!

12

Анонимен

преди 5 години

Частните болници ще станат пак Молове. Пак ще фалират и държавата трябва да ги изкупи за 1 лев и да направи от тях библиотеки, галерии, старчески домове. Ще има огромна полза, ще спасим бизнесмените от тежестта.

fallback