Снимка: pixabay.com
fallback

20% от населението боледува от тревожните и депресивни разстройства във вида от лека до умерена степен на тежест. Тежките влизат в групата на голямото депресивно разстройство и са в друга група. Това каза д-р Владимир Наков, главен експерт по психично здраве от Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), пред "Фокус".
 
"Те могат да бъдат успешно амбулаторно лекувани. А най-честата диагноза в центровете за психично здраве са пациенти, които са с диагноза шизофрения - близо 40%. Това е първата група заболявания, тъй като това не е само едно заболяване, а група от заболявания", обясни той.

"Следващото най-често срещано заболяване е разстройството на настроението или т. нар. афективни разстройства, като те са около 20%“, добави д-р Владимир Наков, като подчерта, че около 2/3 от хората, които постъпват в центровете за психично здраве, имат такъв тип проблеми.

"Това са т. нар. тежки психични разстройства или психози - шизофрения или биполярно психично разстройство. В биполярното психично разстройство са включени и депресивните разстройства", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 5 години

Това е следствие от хубавия живот в БГ

61

До 72

преди 5 години

Съгласна съм, че несигурността поражда много тревоги... а за родителите изпбщо не си прав, че ако имаш пари са една грижа по-малко..... най-лесно е да ги оставиш в дом или да наемеш чистачи и гледачи, но те нямат нужда и не искат това. Те имат нужда от твоето време и внимание в залеза на живота, дори и да са здрави и самостоятелни... някои неща не се купуват с пари...

60

Наблюдател

преди 5 години

Голяма част от депресиите през зимата се дължат на комбинацията от зрял боб и кисело зеле. Като те напъне, седнеш на тоалетната чиния и излизат само остри , задушливи и миризливи газове и те обзема депресия.

fallback