Снимка: Булфото
fallback

Подготвила съм конституционна жалба срещу текстове от Закона за регулиране на ВиК услугите, с която ще атакувам формирането на цената на водата и по конкретно - т. нар. единна цена, която е несправедлива и натоварва българските граждани в много населени места. Това обяви националният омбудсман Мая Манолова в Шумен, където заедно с местния обществен посредник Иван Капралов организира обществена дискусия "Право на заплащане на качествена ВиК услуга".

Според Манолова в момента цената натоварва много най-бедните българските граждани, които живеят в малките населени места, където най-често водоснабдяването е гравитачно. В тази връзка тя каза, че има предложения и за законодателни промени.

Мая Манолова отбеляза, че през 2018 г. в институцията на омбудсмана жалбите срещу ВиК услугите за били най-много сред всички останали, подадени от потребители - 751, като голяма част от тях са били колективни.

"След последното увеличение на цената на водата от края на декември, недоволството на хората се засили и последваха нови жалби. Основният въпрос, който хората задават, е какви са ползите от повишаването на цената на водата", каза Манолова.

По думите й реформата във ВиК сектора, такава каквато се провежда в момента, се изчерпва изцяло и единствено с повишаване на цената на водата. "Истината е, че повишаването на цената на водата по никакъв начин не стимулира ВиК дружествата, операторите и асоциациите да подобряват услугата - да повишават качеството й, защото те имат гарантирани повишаващи се приходи, които се определят единствено и само от един показател - нивото на инфлация", посочи Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

re

преди 5 години

Някой ВиК си вдигнаха цената още от август тихомълком и особено тия които са на гравитация.Кой ги наблюдава никой.2литра лимонада 2лв.1кубик вода 2.50 какво става с тая България.

13

Авеолиа

преди 5 години

Код оранжево - 50 литра на квадратен метър, по 3 лв. кубика.

12

Анонимен

преди 5 години

Увеличение на базата на какво!? Водата почти в цяла България е с никакво качество. Аз повече от 7 години вода от чещмата не пия...Познайте ЗАЩО...защото е отврат както впрочем почти в цялата страна. Купувам си и сега питейната вода така, че и без увеличението ми излиза ЗЛАТНА! Само в БГ може да вдигаш цената на нещо, а то да е некачесвено...и разбира се хората нямат право на избор.

fallback