fallback



Близо 4 млрд. лева е похарчил българинът за алкохол и цигари през 2017. Сумата е много близо до годишния бюджет на НЗОК.

България се нарежда на 15 място в ЕС по харчене на пари за алкохол. На фона на изминалите празници, темата е особено актуална. Българските домакинства дават по 1.7% от общите си разходи за алкохол.

Оказва се, че даваме много повече пари за цигари, а разходите за тютюневите изделия растат с около 40 млн. лв. годишно.

Защо даваме луди пари за неща, които тровят органиизма ни - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация у нас, както и Ралица Славова от "Спиритс – България".

"Много пари даваме за цигари и алкохол и колкото и да е добре за икономиката, ние преди всичко сме хора и трябва да сме отговорни към здравето си", коментира Ралица Славова.

Според д-р Околийски проблемът е много сериозен и твърде много средства се дават за тютюневи изделия и алкохол. По думите му тютюнопушенето е най-големият риск за здравето на хората в България.

"Появяват се хронични болести, които са първата причина за умиране в страната - сърдечносъдови, ракови заболявания... Разликата между България и другите страни в ЕС е, че там се полагат монго усилия за справяне със ситуацията", заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Брадвата

преди 5 години

Толкова, че и отгоре плащаме и за отглеждане на ***, но от *** файда няма

17

онзи

преди 5 години

че нали от това се пълни бюджета.ако не даваме за тютюн и алкохол няма да може да вържем пенсиите.

16

Лъчо

преди 5 години

До Ahaгодишни тестчета

fallback