Снимка: "Монитор"
fallback

Общ преглед

Кметът на Пловдив Иван Тотев показа, че е помислил за всичко около организацията на събитията от календара на Европейската столица на културата, дори и за студеното време.

На 12 януари вечерта, когато ще е официалната церемония за откриването, той очаква над 30 000 гости на бул. "Цар Борис Трети Обединител", а част от тях ще получат одеяло и шал с логото на "Пловдив ЕСК".

Той посъветва хората да отидат малко по-рано на мястото, за да могат да си получат подаръците – шалче или одеялце, с които да се загърнат. Имало само 15 000 от тях.

Oще по темата

"Те са поларени и за тях са броени общо около 25 000 лева. Те ще бъдат раздавани, докато свършат и всички, които ги получат, няма да ги връщат обратно. Подаръците са в различни цветове – за момичетата има розови шалчета, за момчетата – сини. Има и червени, както и сиви одеяла",  уточни градоначалникът.

А иначе той съобщи, че центърът на Пловдив на 12 януари, когато ще се проведе мащабната церемония за откриването на Европейската столица на културата, ще бъде проходим само за пешеходци.

Цялото каре между булевардите "Шести септември", "Източен", "Христо Ботев" и "Руски" ще бъде затворено за движение на автомобили.

"Имаме специална организация на движението и места за паркиране. Тъй като цялата централна градска част няма да бъде достъпна за паркиране вечерта", обясни Тотев. Режимът в карето на четирите булеварда ще е пропускателен.

На 12 януари ще се движат 7 автобусни линии, които ще са с делнично разписание до полунощ.

По думите на зам.-кмета по транспорта Златин Велев с  тези линии се обхващат всички части на града.

Те са съобразени и с трите буферни зони за паркиране за гостите, които не са от града. Буферният паркинг в район "Северен" ще е в Панаира, където има два безплатни паркинга. Вторият ще бъде паркинга на Колодрума, а третият – около стадион "Пловдив". Многоетажният паркинг на Панаира ще бъде платен и денонощен.

Велев призова хората да паркират на обозначените за това места, защото неправилно паркираните автомобили ще бъдат вдигани.

Петте паяка в Пловдив ще работят без прекъсване, включително и на 12 януари вечерта.

На критиките за слабата организация Иван Тотев отговори задочно: "Всичко, което се изговори в последните няколко седмици, ще отиде в канала на историята, ще останат хубавите емоции, моменти, събития и хубавите сгради и зони на града, които са реализирани в рамките на програмата и на обновлението на града".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Шивач

преди 5 години

А шалчетата и одеялата пак ли "наша" фирма ги направи? Конкурс имаше ли или това от онези специалните поръчки, за които не са нужни конкурси.

31

sofeto

преди 5 години

Пловдив "Европейска столица на културата"...извинявам се много но простащината, селящината и диващината там са напълно идентични със софийските!

30

ОФ

преди 5 години

Да стане Начо Култутута, та да ви го тури...

fallback