Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Идва ли нов ред в световната политика? Къде по света напрежението може да ескалира? Обяви ли ни Либия морска война? Отговорите на тези и други въпроси потърсихме от експерта по международна сигурност Димитър Гърдев.
 
"Годината завърши с изненадващо решение на американския президент. Той заяви, че изтегля войските от Сирия и ги предислоцира в Ирак. Същевременно бяхме свидетели на оставката на министъра на отбраната. САЩ в момента водят 3 големи войни - в Афганистан, в Ирак и в Близкия Изток", посочи Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му излизат ужасяващи числа - общо жертвите на САЩ в тези войни са над 14 000 души. 7 трилиона долара са хвърлени за тези войни, добави той и отбеляза, че трябва да се търси по-дипломатичен подход. В тази връзка Димитър Гърдев очаква през новата година да наблюдаваме активизиране на дипломацията на политическата карта.

"В Сирия се делят едни богати на петрол райони и плодородната западна част - над 82% от населението, което е под властта на Дамаск, респективно на Русия", каза още експертът по международна сигурност.

Димитър Гърдев не очаква през 2019 г. да има сериозно развитие на израело-палестинския конфликт.

"САЩ ще настоват европейските им партньори в НАТО да увеличат своите вноски", посочи той и поясни, че САЩ разчитат, че ще бъдат продавани техни оръжия в Европа. Гърдев акцентира и върху желанието на САЩ да станат основен енергодоставчик в Европа и да изместят Русия.

Днес стана ясно, че Либия ще задържа всеки български кораб, навлязъл в нейни териториални води. По този начин Триполи отговаря на действията на българските власти. Причината е задържаният в Бургас либийски танкер, около който вече повече от година се водят съдебни битки.

"Става дума за търговски спор между българска фирма, която има претенци към собствеността на този кораб, за който Либия заявява, че е незаконно е бил конфискуван. Институциите трябва да се намесят и да изяснят случая", коментира Гърдев в "Денят ON AIR".

Той отбеляза още, че ако Великобритания излезе без сделка след Brexit, това може да повлече икономически и политически последствия за Обединеното кралство. Гърдев обаче не смята, че "ще се стигне до такава драма".

Експертът обърна внимание и на договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег. По думите му сме пред прага на приключване на този договор и ситуацията между Русия и САЩ по въпроса е патова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback