Снимка: Булфото
fallback

Заплатите в София са с 66% по-високи от тези в останалите области на страната. В столицата средното възнаграждение е 1513 лв., сочат последните данни на Националния статистически институт. Това е с около 380 лв. повече от средната заплата в страната от 1135 лв. Но ако от данните се извадят възнагражденията в столицата и София-област, се оказва че средната заплата за останалата част от страната е около 910 лв., а столичани взимат с 66% повече.

Само в осем области на страната заплатите са над 1000 лв., сочат данните на НСИ. Веднага след столицата по доходи се нареждат жителите на София-област със средна заплата от 1153 лв., което се дължи на факта, че много хора от съседните градове работят в столицата.

На трето място с 1146 лв. се нарежда Стара Загора. Като основната причина за това са заводите за производство на части за автомобили в града. Четвъртата позиция е за Враца, където взимат средно по 1089 лв. Челната осмица се допълва от Варна, Разград, Пловдив и Габрово. Като заплатите в Разград, Пловдив и Габрово за първи път през септември 2018 г. преминават границата от 1000 лв.

Друга съществена промяна е, че доходите във Видин вече не са най-ниските в страната, пише "Труд". Заплатите във Видин отбелязват най-голям ръст в рамките на година от 13%. В резултат средните възнаграждения в крайдунавския град (763 лв.) вече изпреварват тези в Благоевград (747 лв.). Ниските заплати във Видин и голямата безработица в града явно са привлекли някои предприемачи, които са решили да развият бизнеса си там. На трето място по най-ниски доходи се нарежда Силистра със 799 лв.

На второ и трето място след Видин по ръст на заплатите за година се нареждат София-област и Перник. Като като причината е в това, че много хората от тези области намират работа в София. Сериозен ръст на заплатите от над 9% има и в Ловеч и Хасково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

204

г

преди 5 години

Интересно ми какви статистически величини използват за да определят средната заплата, защото съм убедена, че тези 1513 лв за София не са вярни, или ако са вярни се има предвид бруто заплата, а не нето.Би трябвало това да го уточняват в сайта, не само да хвърлят блъв.В София за да живееш и плащаш квартира, както и да посрещаш всички разходи ти трябват минимум 1500 лв НЕТО. Това за тези, които смятат да емигрират.

203

Само минавам

преди 5 години

Няма правителство в бг, което да вдигне стандарта. Всичко е умишлено и не се знае защо. Големи вериги, от които е превзет пазара, плащат според стандарта и МРЗ за страната.Така е навсякъде. Останалите шефчета не харесват пък идеята да се бута минималната,става един омагьосан кръг, от който пати народа. Затова всеки бяха навън. Те не можели да се месят в банките, те не можели да се месят в ел.дружествата,не можели да се месят в цените на горивата.. Къв го дървят тея 240 мазни политици,не знам.

202

Батко ви

преди 5 години

В София за обикновен човек максималното е 1000 лв като трябва да работиш 2 съботи в месеца. Аз съм сменил над 15 работи във всички сфери у знам.

fallback