Колаж: Facebook
fallback

17-годишният Красимир Коев от Шкорпиловци, който страдаше от муковисцидоза и бе сред 15-те в списъка на чакащите за белодробна трансплантация у нас, почина и не дочака операция, съобщи "24 часа".

Oще по темата

През май миналата година момчето бе включено в списъка на чакащите за трансплантация.

Година по-рано обаче страната ни не поднови договора си с болницата във Виена, където дотогава българските пациенти бяха изпращани за лечение.

По тази причина Краси и останалите пациенти, нуждаещи се от нов бял дроб останаха без възможност за трансплантация.

От няколко месеца от здравното министерство, агенцията по трансплантации и представители на пациентски организации работят за възстановяване на взаимоотношенията ни с виенската болница.

Очаква се това да се случи през този месец и през годината поне петима от листата на чакащите да заминат за лечение в Австрия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Жожо

преди 5 години

Важното е народа пак да гласува.Даси купят депотатите нови къщи и джипове.Е това е прости българино.

35

Анонимен

преди 5 години

Нещастието да се роди човек в България. Сега кой ще понесе отговорност за безхаберието си.

34

Анонимен

преди 5 години

Държавата продължава да убива болните от белодробни заболявания. За муковисцидозата има лекарство - Ivacaftor - неодобрено в България, има няколко инхалаторни антибиотика, най-новият от които също не е одобрен в България, а другите изобщо не знам как се заплащат. Има и трансплантации, които пък изобщо не съществуват в България . Няма смисъл изобщо да се говори - момчето си е отишло заради безхаберието на държавата. За жените отишли си от БАХ изобщо и не пишат. Светът е в 21век, ние - не.

fallback