Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
По актуалната тема за замърсяването на въздуха ще работи НИМХ от тази година.
Oще по темата
Институтът продължава с всичките си научни проекти, започва работа и по нови, съобщиха пред журналисти директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов и бившият директор на института проф. Христомир Брънзов.

Работещите в НИМХ чрез научни методи ще определят кой от двата източника - транспорт или битовото горене, замърсяват повече, тъй като в обществото има дискусии и спорове по този въпрос. Втората нова тема, по която ще работи НИМХ, е замърсяването от източници извън столицата, като трябва да се определи какъв е процентът, тъй като в момента се колебаят оценките между 10 и 50 процента, което е голяма разлика, уточниха учените.

Проектите са по инициатива на Столичната община с подкрепата на МОН. Те са заложени още в средата на миналата година. Очаква се след година да има резултати, предаде БТА.

Очаква се и съвместен проект с МВР за усъвършенстване на предупредителните системи за наводнение.
От 1 януари 2019 г. НИМХ излезе от структурата на Българската академия на науките и се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката. 

Просветният министър Красимир Вълчев каза, че институтът има възможност за пълноценно функциониране, няма разлика между дейността му от 31 декември 2018 година и 1 януари 2019 година. Продължава целият обем от функции и дейност на института с всички необходими средства и имущества за това.

Останаха неизяснени въпроси около няколко имота или по-скоро части от имоти, по които трябва да се уточним, каза Вълчев в отговор на въпрос дали са останали неясноти между БАН и НИМХ. Тези имоти досега не са се ползвали пълноценно нито от БАН, нито от НИМХ. Министърът изрази убеденост, че следващата седмица ще се намери решение.

"Има заведено дело за една сграда, за която трябва да се уточни как ще се ползва, от кого, дали ще се раздели, като това е единственият неизяснен въпрос, тъй като тя беше определена и за седалище на новосъздадения институт към БАН", каза министърът в отговор на въпрос. Той апелира и към двете страни да продължат взаимната работа.

Създадена е междуведомствена работна група с представители на НИМХ и БАН, която трябва да уточни спорните въпроси. 

Вълчев уточни, че НИМХ остава научна организация, той ще осъществява и научна дейност, въпреки че основната му дейност е хидро-метеорологичното обслужване и постоянните наблюдения. 12 от общо над 700 работещи от НИМХ са останали в структурата към БАН. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Министърът да не се

преди 5 години

офлянква!Наглостта на БАН няма граници!За да се ширят 7 човека, оставащи в БАН, искат да изхвърлят на улицата 30 служители на НИМХ заедно със специализираната научна библиотека!Защо не питат нас -данъкоплатците, дали сме съгласно БАН да прави дублиращ институт?На какво отгоре ще настояват, че само в БАН може да се прави наука? Как е възможно да са толкова нагли? Във всеки институт избуява вече ТРЕТО ПОКОЛЕНИЕ шуробаджанаци, които са го окупирали по роднински като частно феодално владение!

8

само питам

преди 5 години

някой сети ли се да погледне картата и стойностите на замърсяване в София около час след като се обяви новогодишната вой..., пардон, пукотевица?

7

Анонимен

преди 5 години

Раздвижват се нещата там, след като се махнаха от феодалната БАН.

fallback