Снимка: МО

Военният министър Красимир Каракачанов смята, че форматът на участие на НАТО в Афганистан трябва да бъде разгледан на следващото заседание на Алианса.

В средата на декември американският президент Доналд Тръмп анонсира предстоящо изтегляне на половината военнослужещи на САЩ от Афганистан.

Каракачанов коментира, че България е направила достатъчно. Той участва в Плевен в тържествения ритуал по посрещане българския контингент, който се завърна от успешна мисия на НАТО в Афганистан.

"Този контингент, който посрещнахме, беше първият по-голям от 158 човека. Този контингент, който замина сега, е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече", категоричен е вицепремиерът, цитиран от bTV.

Попитан дали тогава и ние трябва да свием участието си, той отговори: "Ако политиката на САЩ като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично аз не смятам, че България има повече работа там".

Според него на следващата среща на военните министри от НАТО този въпрос да се обсъди. "А ако някои държави смятат да изтеглят контингентите си от Афганистан, аз смятам, че и ние трябва да преразгледаме позиция", допълни военният министър.

България участва в Афганистан със 160 души, които охраняват летището в южния град Кандахар и изпълняват инструкторски задачи за местните сили за сигурност. НАТО продължава ангажимента си към тренировъчната мисия "Решителна подкрепа", в която беше преобразувана най-дългата бойна мисия на алианса от 2002 година до 2015 година.

Предстои да се обсъди как изтеглянето на близо 7 хиляди американски военни ще се отрази на останалите нации, които поддържат военно присъствие от 16 хиляди инструктори.

Каракачанов изрази надежда през следващата 2020 г. да бъдат увеличени възнагражденията на военнослужещите. Убеден съм, че ще го направим, заяви още вицепремиерът.

Той напомни, че за година и половина заплатите на военнослужещите са повишени два пъти, с около 20 на сто.

"Смятам, че въпреки двете увеличения, трябват още средства за възнагражденията, защото това е сложна професия. Трябва да осигурим достойно възнаграждение и по-добър социален пакет. Тенденцията да се модернизира съществуващата техника, да се закупува нова, даде своя ефект и за първи път нямаме минусов резултат в личния състав", подчерта Каракачанов.

Попитан за закупуването на новите изтребители и за мнението на президента, Каракачанов заяви, че трябва да се търси общ национален консенсус по въпроса - да се направи най-добрият избор по отношение на бойната авиация.

"Нека не забравяме, че армията трябва да се готви за най-неочаквания вариант, най-лошия вариант - бойни действия", предупреди той, цитиран от БТА. Каракачанов каза, че ако правителството приеме констатациите на внесения от него доклад, следва НС да даде мандат на кабинета да преговаря за самолетите.

Каракачанов предлага след получен от НС мандат за преговори, те да се водят от четирима министри - на отбраната, на финансите, на икономиката и външния министър. На този етап предложението му е да се започнат преговори със САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase