Снимка: Bulgaria ON AIR

Тази година покрай коледните и новогодишни празници се натрупаха и много почивни дни, а освен това голяма част от работещите предпочетоха да ги слеят и да удължат почивката си.

Но дългото празнуване може да има и не съвсем положителен ефект. След продължителната почивка по-трудно се влиза отново в ритъм на работното място, а това може да доведе и до стрес на организма. Освен върху собственото ни здраве, почивните дни се отразяват и на икономиката ни.

Колко загуби бизнесът от почивните дни и колко от нас работиха и по празниците - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на икономиста Емил Хърсев и  Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Дългата поредица почивни дни води до пропуснати възможности за по-голямо производство, по-големи доходи и по-висок стандарт смята Васил Велев.

"Разбира се, че могат да се слеят празници, но това става за сметка на редовния годишен отпуск и няма загуба за бизнеса, няма пропуснато производство на БВП", коментира в предаването Емил Хърсев.

Когато отпуската не е достатъчна, много голяма част от хората използват и болничен, каза още Васил Велев от АИКБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase