fallback

Общ преглед

Много приятели, съседи и близки роднини поздравиха за именния му ден може би най-стария Стефан в страната – 103-годишният Стефан Цонев. 

От сутринта посетителите прекрачваха прага на столетника с цвете в ръка, подарък и пожелания за здраве и още години живот на силистренеца, разказва "Булфото".

"Господ ми дава още години и съм му благодарен за това", споделя именникът. С бодър дух и в крепко здраве, гръмогласният старец с удоволствие разказва за дългия си житейски път.

Роден през далечната 1915 г. в село Бабук, Стефан от малък се захваща с работа и едва 12-годишен става ратай в румънско стопанство. Там се научава на коларо-железарство, почетна професия по онова време.

След освобождаването на Южна Добруджа от румънска окупация открива собствена работилница, а по-късно започва работа в новите МТС-та. През това време каруците все повече намаляват и бай Стефан се научава да поправя трактори. И така до пенсионирането си през 1970 г.

Построил три къщи, отгледал и възпитал три дъщери и един син, днес дядо Стефан се радва на петима внуци, 6 правнуци и една пра-пра внучка.

Тайната на дълголетието, по думите му, се крие в "чистия живот", с много малко пиене, никакво пушене и хубаво месо, а днес с повече мляко и сирене.

Никога не е боледувал, споделиха близките му, освен редки настинки. Но най-важното, сподели столетникът било: "Всеки да си прави добре сметката".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 5 години

До Дон Карнаж 11Пълни глупости. Къщата ми на село е на 160 години на два етажа с разгърната площ около 120 квадрата. Човекът си я е строил сам. Имам един приятел, който си построи напълно сам къщата преди няколко години. Просто има майстори, но на новото организирано поколение това не му изнася, защото за майстор се учи много - цял живот дори. А новото стандартизирано обучение предлага само роботски полуфункции, колкото да паснеш на конвейера.

17

Уууу!

преди 5 години

Щом на 103 е с акъла си браво!Жив и здрав да е и да кара още годинки човека!Както казва правил си е сметката ще живее,а който не си я прави....

16

ТHE Патриот

преди 5 години

Да пожелаем на дядо Стефан да надживее герб от сърце!

fallback