Снимка: Личен архив

Самотността на съвременните деца

Децата в днешно време порастват самотни. Виновен не е интернет, виновни сме ние, защото ги изоставяме. В повечето случаи родителите заменят личното внимание с пари, подаръци. Самотността е епидемията на днешното време и една от основните причини подрастващите да попаднат в различни зависимости, смятат Димитрий и Катя Карпови.

От 2 години семейството живее в България. Бивши зависими от Украйна, преминали през рехабилитация в родината си, днес те са свободни от капана на дрогата. Всичко, което научават, го пренасят у нас чрез програмата си "Път към свободата". Наред с това изнасят лекции пред ученици, в които им дават 10 причини защо да не се докосват до наркотика. А наред с това споделят и личната си история.

Още по темата

"Когато бях на 13-14 години, моите родители спряха да бъдат за мен авторитет. До този момент ги уважавах, приемах съветите им. След това обаче избрах авторитета на улицата", признава Дима.

И съветва - най-доброто, което семейството може да направи за детето си, е да му помогне да развие дарбите и талантите си, да го насърчи, да открие потенциала му.

"Наблюдавайте детето си, вдъхновявайте го, насърчавайте го за талантите и качествата му – така вие ще обърнете посоката му на развитие. Забраните не работят, затварянето вкъщи не работи – по-добре е пренасочване в друга посока“, съветва Катя.

Но ако младежът вече е посегнал към дрога – това са закъснели мерки, защото наркотикът обсебва целия интерес и младежът става пасивен към всичко около себе си.

"Моите родители са пораснали по време на комунизма – тогава с възпитанието се е занимала партията. Когато системата падна, родителите не знаеха как да възпитават децата си. Днес целта на много семейства е да оцелеят и заради това губят душите на децата си", смята  Димитрий.

И разказва случай от практиката си в България: "Работим с мъж, който от 20 години употребява дрога. Днес е на 32 години, започнал е с наркотиците на 12. В пълен психически срив е, сега вече е решен да отиде в комуна. Когато започнах да общувам с родителите му, разбрах, че баща му от дълги години е работил в чужбина. Смятал е, че работата и снабдяването е основната грижа за дома. Да, в момента има 4 апартамента, но поради работата е загубил сина си.“
 
Много родители днес мислят по този начин – работим, за да осигурим всичко, да дадем материалното, но ако ти не прекараш време с детето си – трудът ти е празен. Ще стоиш в тези жилища сам – без децата ти, защото наркотикът ще отнеме живота им твърде рано. Зависимите си отиват на 25 години, на 30 години, понякога и по-рано, обяснява той.

Родителите не трябва да се страхуват!

Много често родителите не искат да признаят проблема поради страх. Но от страх никой на никого не е помогнал. Най-голямата грешка е мисленето: "Това е от преходната, тинейджърска възраст, от променения характер. След година-две ще мине“. И заради това се отлага решението.

Затова по-важен акцент в работата на "Път към свободата" е работата с родителите на зависимите. Целта е близките да се научат как правилно да реагират, когато се сблъскат с факта, че детето им е наркоман. Обикновено семейството постъпва неадекватно и задълбочава проблема – започва да контролира, да забранява. Другата крайност е поведението, че нищо не се е случило. Моите родители бяха така, признава Катя.

Опитът на родителите да спасяват детето по неправилен начин се нарича съзависимост, а първият признак е отричане на проблем.

Обръщането на детето към дрогата е процес. Не вярно, че вчера то е решило, а днес е посегнало. Стигането до наркотиците е резултат от възпитание, интереси, общуване, изграждане на гледната точка. Затова, ако искаме да излезем от това – трябва да се започне процес на превъзпитание. На първо място.....на родителите. Трябва да се промени атмосферата в семейството, съветват двамата.

"Ако искате да възпитавате деца, възпитавайте себе си!"

Децата не се възпитават от това, което им се говори, а от това, което виждат. Много често родителите обвиняват приятелите, училището, квартала, в който живеят.

За да се спаси от зависимостта, Димитрий сменя града, за да се откъсне от приятелите си. "Отидох на другия край на Украйна, на 600 км, но и там намерих такива като мене и попаднах в капана на дрогата", дава за пример той.

В групите за обучение на родители Дима и Катя обясняват как близките да работят върху себе си, как да се държат с децата, какво да се позволява и какво не. Обикновено те, без да се осъзнават, сами спонсорират вземането на дрогата – много често са манипулирани от децата и им дават пари по различни поводи.

Двамата са категорични - промяната в дома е основното, откъдето започва освобождението на зависимия младеж – но без забрани, без скандали, без следене.

"Твоята промяна ще промени твоето семейство", това е основният съвет към родителите. А едно от важните лекарства, които препоръчват за близки на зависими, е: "Когато помагаш на другите – помагаш на себе си."

Какви за признаците, когато млад човек започва с наркотици?

Рязка смяна на настроението – или всичко е наред, или е пълен срив, апатия, загуба на интерес към всичко. В обкръжението на младежа се появяват странни приятели.

Пълнен отказ от храна, а след това необуздан апетит, вълчи глад, пренебрегване на външния вид. Ако човек често пуши трева, очите се зачервяват, изброява Димитрий.

Препоръката на двата е: Ако родителят види част от признаците, да потърси помощ. Да не чака проблемът да се задълбочи и детето му да попадне в капана. Има последствия, който не могат да се върнат. Дори младежът да е спрял дрогата, много често тялото е разрушено от болести, вследствие на наркотика - ХИВ, диабет, хепатит...

Дмитрий и Катя Карпови организират безплатен онлайн семинар за родители за разпознаване признаците на наркотична зависимост и какво трябва да е поведението на близките. Регистрацията за него може да се направи тук.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase