Снимка: Bulgaria ON AIR

Ако бизнесът влезе в университетите, студентите ще проявяват доста по-голям интерес към българските висши училища. В последните години 12 клас завършват по-малко деца, отколкото са свободните бройки за прием във висшите училища.

Образованието и бизнесът обаче не могат един без друг. ВУЗ-овете подготвят кадрите за бизнеса, а от своя страна компаниите трябва да кажат от какви хора се нуждаят. Това каза в студиото на "Денят ON AIR" главеният директор по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Стефка Малиновска. Тя обясни какви програми организира държавата, за да задържи младите хора в България и в кои професии има дефицит на хора.

"Има оперативна програма - "Наука и образование за интелигентен растеж", която е с ресурс от 1, 200 млрд. лв., която подкрепи всички висши училища. Чрез нея студенти ходят на практика в най-различни компании, за да усетят реалната работна среда. Те имат възможност да придобият познания на практика, не само на теория", сигурна е Малиновска.

По думите ѝ студентите, участващи в тази програма, получават стипендия.

"От 46 хил. студенти - 20% са получили предложение за работа от фирмите, в които са стажували. Голяма част от студентите в програмата учат медицина. Всъщност 53% от студентите, учещи медицина, участват в този проект. Те придобиват знания и умения за работата в реална среда", допълни още тя пред Bulgaria ON AIR.

Освен студентите по медицина, доста участници в програмата са учили педагогика - сфера, която в България се нуждае от нови кадри.

"По всякакъв начин се опитваме да направим учителската професия атрактивна и привлекателна за младите хора. Важно е да запазим и върнем авторитета на професията учител - това са хората, които могат да разкрият потенциала на едно дете, да му дадат тласък в живота", завърши главният директор на главна дирекция "Верификация".

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase