Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

46 електронни винетки са купени само в първия час от пускане на специализирания сайт www.bgtoll.bg на Националното тол управление.

От 14 часа в продажба са е-винетки през уеб сайта, мобилно приложение и на терминалите за самотаксуване в търговската мрежа. Над 15 000 са били посещенията на www.bgtoll.bg в първия час от старта му, а близо 400 са конвертираните хартиени стикера към електронни винетки, съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

Терминалите за самотаксуване е предвидено да бъдат разположени по ГКПП и търговските обекти. Начините на плащане ще са с кредитна и дебитна карта, а през уеб сайта ще е възможен и банков трансфер. Тогава обаче е нужно технологично време от 1-2 дни, за да се отрази то в системата.

Преди да пристъпи към купуване на е-винетка, потребителят трябва да си е изяснил три основни елемента – какъв продукт за таксуване на време иска да купи (уикенд, седмична, тримесечна, годишна винетка), както и да знае регистрационния номер на автомобила и да реши как да планира пътуването си. Системата позволява е-винетката да бъде активирана с дата до 30 дни най-късно от момента на купуването й.

След избор на държавата, в която е регистриран автомобилът, за който се купува е-винетка, се въвежда регистрационният му номер и се избира период на валидност на винетката. Системата автоматично изчислява коя е крайната дата за валидност на винетката.

Има опция по желание да бъде въведен имейл адрес, на който потребителят да получи обратна разписка. Не е нужно да я разпечатва, нито да я носи в автомобила си, нито да я представя на контролните органи. След като получи идентификационен номер на транзакцията за купена винетка, клиентът може да изтегли разписка или да въведе електронен адрес, на който да я получи и след това да приключи процедурата по покупката.

В рамките до 5 минути след купуване на винетката, тази информация ще бъде въведена в системата и всеки сам ще може да провери дали винетката е валидна. За правоприлагащите органи се вижда, че купената е-винетка е валидна, че все още не е използвана и ще бъде активна от 1 януари 2019 г.

Е-винетката е държавна такса, съответно при сгрешена транзакция или покупка на е-винетка, във всички Областни пътни управления (ОПУ) трябва да бъде подадена писмена молба в свободен текст, който разяснява ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

до 12

преди 5 години

по последното което думаха няма да получиш глоба, но могат да те спрат защото няма да им излезеш в сайтУ и ще се водиш без.Като те спрат ще видят че имаш легално купена и ще пият една студена вода за пропуснатите 400лв глоба :DАко те глобят съответно ги съдиш, защото ти документ имаш (ако пазиш и касовата бележка) то е техен проблем че не са си оправили нещата.

13

Бен Ган

преди 5 години

До 13Ами ментетата винетки, дето си ги зимате за 10 лв на пазара, не могат да се регистрират :)

12

4e4i

преди 5 години

Пробвах да си конвертирам винетката в електронна, но когато дам проверка ми казва, че няма такава винетка в системата.

fallback