Снимка: Pixabay
fallback

До 30-годишни българите живеят при родителите си, които не само им дават подслон, а и ги подпомагат финансово.

Това се казва в доклад за младежта, който правителството е одобрило по предложение на спортния министър Красен Кралев. В документа е включено и социологическо изследване за демографския профил на младите и как живеят.

Тревожната зависимост на младежите от помощта на родителите е установена и чрез социологическо проучване, което е част от текста на доклада, пише "24часа".

97% от младите българи в диапазона 15-29 години разчитат на финансовата помощ на родителите си, посочва документът. Дори и при поотрасналите в групата 25-29 години на пари от майките и бащите си разчитат 65 на сто от младите. Над половината от тези, които вече живеят самостоятелно, независимо дали с приятели, или семейно, също признават, че са им нужни средства от родителите.

66% от младите живеят с майка си и баща си или поне един от двамата до доста късна възраст. Дори и на прага на 30-те близо половината младежи все още не са направили семейство и дори не са заживели самостоятелно, установило правителственото проучване на демографската ситуация.

Зависимостта от родителите личи и при проучването дали на младите хора, дори тези, които работят, са им достатъчни парите. За над 1/4 собствените доходи не стигат дори за храна, показало проучването.

По-малък дял обаче твърдят, че са им нужни помощи от родителите, за да покриват останалите си сметки като телефон, ток, вода и пр.

Практически всеки млад човек в България разполага с мобилен телефон, установило още проучването. Почти всички имат и компютър и достъп до интернет. В същото време обаче едва 29% разполагат със собствен автомобил.

Стряскащи са и данните от проучването на свободното време на младите. 46% от тях пушат, докато близо 70 на сто не спортуват. Книги четат по-малко от половината от българите до 30-годишна възраст.

Младежката безработица в България е паднала до 9,9%, което е близо до нивата от предкризисната 2008 г. В същото време обаче само 18% от работещите до 30-годишна възраст са доволни от заплащането си.

Допълнително под 1/3 от тях са намерили работа по специалността си, въпреки че според младите в България лесно се намира заетост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

239

Хмммм

преди 4 години

Бе какво да се прави. Има три варианта. Единият е да крадеш да станеш подземен бос и да живееш царски със секси мацка и малки бандитчета. Втори вариант е да вземеш заем от банката и да живееш като роб и да се заробиш завинаги и с минимална заплата да ти одържат 300 месечно от 500лв ти ще пкнеш. Ще ти вземат и жилището и другото жилище и айде довиждане на улицата като куче ще пкнеш. Само за да имаш жена и деца. Третият вариант е на квартира но с 500лв е невъзможно. Плащаш 150 наем и си мртъв.

238

Анонимен

преди 5 години

До 221Какво общо има егоизма с това, че нямаш дете. Кое му е егоистичното? По-егоистично ми изглежда това да сметнеш, че генетичния ти мат'рял е толкова незаменим и важен, че на всяка цена трябва да се размножиш. Има предостатъчно хора на земята, да създаваш още ми изглежда егоистично. Или искаш на дърти години да има кой да ти сменя памперса, което пак е егоизъм. На тия бг мамита винаги им липсва логиката и критичната мисъл и отварянето на краката е висш акт на геройство и жертва.

237

Анонимен

преди 5 години

Айде, айде, има и квартири, които ако делите с приятели излизат по 200 и нещо лева. Ама като ви се свидят и ви трябват джобни на по 25 години се чудите с какво да се оправдаете.

fallback