Снимка: pixabay
fallback

42-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в реанимацията на великотърновската болница, стана донор на бъбреци и черен дроб. Реципиентът е 55-годишна жена, с последен стадий на чернодробно заболяване. Това съобщиха от ВМА.

Трансплантацията е продължила 5 часа в късния следобед на 11 декември.

"Пациентката е в стабилно състояние, контактна и адекватна", заяви пред "Монитор" проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Бъбреците на мъжа са взети в Александровска болница. Екипът на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", координаторите по донорство за Велико Търново, д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, както и лекарите от ВМА и Александровка болница, благодарят на близките на донора за благородното и хуманно решение да спасят други човешки животи въпреки тежката загуба.

След поредната успешно реализирана донорска ситуация, екипът на ВМА изказа и огромната си благодарност към колегите си от Велико Търново за доброто сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Народна Просвета

преди 5 години

от заглавието не става ясно дали дроба е бил по селски и жената що се е била толко зантосала, а то заглавието на дон цеци. читалищна работа

4

Анонимен

преди 5 години

До не съм наивнаИ къде точно подписа, че на мен лично не ми е известно къде става това?

3

Уууу!

преди 5 години

Това мозъчна смърт трябва да се обясни на хората,защото пациента е топъл,жив,но докторите казват,че е мъртъв.Как се случва тази работа?Може ли да е само упоен?

fallback