Снимка: БТА
fallback

Неизвестна досега снимка на Васил Левски, с която най-вероятно турците са го издирвали, беше показана днес в Министерството на културата.

Тя е открита в националния архив в Истанбул от специалисти от Националния музей "Васил Левски".

"На гърба на снимката има надпис", обясни Дора Чаушева, директор на музея в Карлово.

Oще по темата

"Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единият му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си и очите му са големи и пъстри. Почти същото, с малко по-различен бих казала словоред, на 26-и октомври 1872-ра година, в един от разпитите си в Орхание, даскал Иван Лилов Фурнаджиев, член на Тетевенския комитет, дава това първо словестно описание пред турските власти, с което те вече разполагат по-нататък за неговото издирване", уточни тя.

Османските архиви пазят и документи за съдебния процес срещу Апостола и комитетската организация, предаде БНР. Част от тях в момента се превеждат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Аслан

преди 5 години

За зъбльовците и останалите психопати..като човек чете коментарите наистина му става ясно колко пагубно е човек да не знае и изучава историята си подробно...да не се интересува от героите си защото наистина ги е имало в пълния смисъл на думата. Такива хора е било невъзможно да оцелеят в подобен свят...представям си Лъвове като Левски, Ботев, Караджата, Бенковски в народното събрание ...и парцалите нямаше да им останат!!! 1 ЛЪВ остана...Стамболов който направи чудеса в България за 7 години..

57

Аслан

преди 5 години

Тоя ТИТАН на революцията е събрал в себе си толкова свръхчовешки качества ,че се запитваш възможно ли е ? Обесен е защото е главен ръководител и създател на цяла една антидържавна организация с висши идеали и цели които са свобода и човешки права за всеки индивид...затова дори турците се кланят и знаят повече от вас, обесен е и за убийство защото клетвата и делото го е налагало ....Ботев би ги избил всичките ако можеше но Левски идеално е знаел нуждата от хора - РАБОТНИЦИ ЗА СВОБОДА !!!

56

Аслан

преди 5 години

..вс знаете и вс плюете но нито 1 документално писмо не сте прочели на тоя незаменим АПОСТОЛ и божи пратеник който се бори безкомпромисно като истински ЛЪВ със своята безкрайна воля, смелост и себеотрицание срещу чорбаджии и бездушни черни *** като вас които имат интерес народа да е слаб, необразован бездушен и поробен! Дори тогава хората са били по-будни от вас сега.Прочел съм всичко за него ....ГЕНИИ! И ми е жал за вас и за него ,че знаете само името му и нищо повече !

fallback