Снимка: Pixabay

Мъж на възраст между 25 и 60 години, образован, добре разбиращ до какво ще доведат действията му. Притежава законно оръжие. Това най-често е психопрофила на убиеца на животни, разкрива "24 часа".

Най-чести жертви на разгневени хора, чиито мотиви са отмъщение, стремеж за доминация и омраза, падат кучетата. След тях се нареждат така наречените вредни хищници – лисици и чакали.

В малките населени места хората стрелят по почти всичко, дори и по овце, които са влезли да пасат в чужда нива, а оръжията са добре познати – ножове, мачете, набиване на кол, удряне с брадва или лопата. Или с две думи – кой, каквото има под ръка.

По-рядко жени се заканват да убият животно, но не липсват и дами, които проявяват агресия. От фондация "Четири лапи" разказват за жена, която публикувала снимка във Facebook на хляб, напоен с антифриз. Жалбите за агресия над животни са над 200 на година.

Според психолози има връзка, между подобни крайни прояви над четириноги и насилието у дома. Ако едно дете е бито от родителите си, то често изкарва агресията си върху животните.

Всъщност, проучване от САЩ показва, че близо 88% от семействата, които са малтретирали наследниците си, са нападали и животни.

48% от изнасилвачите и 30% от педофилите също са били агресивни към беззащитните същества. Тази статистика показва, че всъщност насилието над животни е най-ранния признак за по-късна агресия у детето.

Дори мотивите като отмъщение, желание за доминация и омраза са сходни с тези, които убийците имат когато погубват хора.

А някои посегателства над животни са наистина крайни – всички си спомняме за Мима, чиито лапички бяха отсечени.

През 2014 г. пък 21-годишен забива котката на вуйчо си на кол. Причината – битови скандали. Убиецът нарича извиканите на място полицаи боклуци и заплашва, че ще убие и тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase