Снимка: БТА

Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова е номинирана за български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Решението ще влезе в сила от началото на март, съобщиха от правителствената пресслужба.

Самата Караиванова направи изявление чрез пресслужбата на финансовия регулатор, в което уверява, че ще изпълнява задълженията си "принципно и енергично" до заемането на новата позиция.

Преди да оглави Комисията за финансов наздор, Карина Караиванова беше зам.-министър на финансите.
Ако бъде избрана за български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, тя ще смени Калин Митрев.

Европейската банка за възстановяване и развитие е един от най-големите инвеститори в България. От началото на дейността си у нас, от 1993 г. до 31.10.2018 г., ЕБВР е предоставила инвестиции в размер на 3.847 млрд. евро за финансиране на 249 проекта в различни сектори на икономиката на страната. Инвестициите в частния сектор представляват 56 % от актуалния портфейл на банката в България.

ЕБВР е създадена през 1991 г. с цел да допринесе за икономическия прогрес и да подпомогне прехода към пазарно ориентирани икономики на страните от Централна и Източна Европа. Акционери в нея са 67 държави и 2 междудържавни институции - Европейският съюз и Европейската инвестиционна банка. Акционерният капитал на ЕБВР е 30 млрд. евро. Република България участва в капитала на ЕБВР с 237,11 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase