Кадър: Bulgaria ON AIR

След 5-часово заседание преди няколко дни депутатите окончателно гласуваха и приеха новия бюджет на здравната каса, с който ще се предприемат десетки реформи в сектора.

Ще бъдат отпуснати допълнителни 490 млн. лева за следващата календарна година.

Как обаче ще бъдат разпределени средствата и какво е състоянието на ВМА към днешна дата - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на полк. доц. д-р Владимир Василев – заместник-началник на ВМА.

Според него новоотпуснатите средства трябва да бъдат разходвани много внимателно, за да има висококачествена медицинска грижа в България.

"Трябва да се минимизират злоупотребите и внимателно да се разходват лекарствените и другите медицински материали. Ако няма строг контрол, от това нещо следват разхищения, а това е в ущърб на пациентите", коментира още доц. д-р Василев.

Важен прблем в системата на здравеопазването е и здравната култура на гражданите. Колко важни са профилактичните прегледи и превенцията?

Специалистът е категоричен, че пациентите трябва да бъдат добре информирани и да се обръщат своевременно към специалист, за да предотвратят здравни усложнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase