Снимка: архив, БулФото
fallback

Ракът и болестите на органите на кръвообращението продължават да са водещи причини за смъртност у нас.

Това става ясно от приетия от правителството Годишен доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнението на Националната здравна стратегия за 2017 г.

През 2017 г. намалява заболеваемостта от злокачествени новообразувания спрямо предходната година. С най-голяма честота са ракът на гърдата и на женските полови органи.

Продължават негативните промени във възрастовата структура на населението и демографското остаряване, но това е проблем, характерен и за другите страни-членки на ЕС, се посочва в документа.

През 2017 г. се наблюдава намаляване на раждаемостта (коефициентът на обща раждаемост е 9.0‰ при 9.1‰ за 2016 г.), като показателят се доближава до нивото в повечето европейски страни (10.0‰).

Средната продължителност на живота се увеличава и през 2017 г. достига 74.76 г. (74.65 г. за 2016 г.), но все още е по-ниска от тази в ЕС – 80.9 г.

Достигнатото през 2017 г. равнище на детската смъртност от 6.4‰ е най-ниското в цялата история на демографската статистика на България, но все още нивото е по-високо отколкото в ЕС (3.6‰).

България все още е с по-висок коефициент за смъртност (15.5‰) в сравнение със страните от ЕС (10,2‰).

В документа се посочва, че основно предизвикателство за здравето на гражданите остават хроничните незаразни болести, които са основна причина за смърт и намалена работоспособност.

Най-значим е напредъкът по постигане на националните здравни цели за намаляване на смъртността в младите възрастови групи, а най-незадоволителен по отношение на целта за увеличаване на средната продължителност на живота във възрастта над 65 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Един от Северозапада

преди 5 години

До ЧужденецЗащо, бе, чужденеца?С какво бабата кралица е повече натоварена, от една жена, у нас, работеща на смени, гледаща и деца, семейство, къща, а през почивните дни -върши и домакинска работа в своята къща, и в къщата на старите си родители, да речем? И ядяща тя и семейството и, 20 годишно говеждо, дълбоко замразено и пеработено после на кайма, салам, ГМО във всички продукти с вносни компоненти соя, оцветители и консерванти в храните, и за всичко кралицата има ослужващ персонал?

20

Анонимен

преди 5 години

едно е да си отидеш от този свят богат и задоволен,а съвсем друго като в България-беден и депресиран от ниските доходи...

19

до 26

преди 5 години

До Шоп,не е вярно,българина не живее почти колкото западноевропейците,а двойно повече от тях,получава десетократно повече,но живее двойно,ето тук се прецаква и умира от яд и алчност,че не е могъл да заграби света,така както се е искало.

fallback