Снимка: БТА
fallback

Производството на месо у нас се увеличава, а намалява това на имитиращи продукти с растителни мазнини, обяви земеделското министерство. Ресорният министър Румен Порожанов даде старт на кампания в подкрепа на родните производители.

"Желаем в този месец и половина до Коледа да акцентираме върху нашите постижения, върху българското земеделско производство и българските храни", коментира той на кръгла маса, цитиран от пресцентъра на ведомството.

За първите 8 месеца на тази година спрямо същия период на миналата има увеличение при производството на бели меса с 18.4%, на червените меса – 7.6%. Същата е тенденцията и за потреблението на готови млечни продукти и яйца.

Делът на българското производство в общото потребление при киселото мляко, кравето сирене, кашкавала и яйцата е около или над 90%. За периода януари-август 2018 г. се запазва тенденцията на увеличение на обема на произведените млечни продукти, като най-голям ръст бележи производството на пресни млека (40%) и сирена (33%).

Същевременно производството на имитиращи продукти с растителни мазнини намалява с около 17%, след промените в нормативната уредба и забраната за използването им в млекопреработвателните предприятия, подчерта министърът.

По предварителни данни за първите 6 месеца на тази година износът на селскостопански стоки, където се включват и храните, нараства с 13,5% спрямо 2017 г. и достига 1,9 млрд. евро. По думите на Румен Порожанов очакванията са износът да надхвърли 4 млрд. евро.

Той съобщи, че е направено проучване в 5-те най-големи хранителни вериги в страната за това какъв е делът на българските и вносните хранителни стоки и резултатите показват, че има значителен ръст в продажбата на български стоки. В малките хранителни магазини от семеен тип българските стоки също преобладават.

"Делът на хляб и хлебни изделия от българските производители в големите хранителни вериги е между 77% и 100%. В една от тях се продават само български хлебни изделия. По отношение на деликатесите и колбасите съотношението е между 55 и 80 на сто, а при млечните продукти то е между 57% и 75%. При сертифицираните български биопродукти се забелязва сериозен ръст през последната година, като една от веригите декларира ръст от над 167%“ , посочи Порожанов.

Над 2 млрд. лв. ежегодно се отделят за подкрепа на земеделските стопани. Министърът подчерта, че финансирането за следващата година в област земеделие ще бъде балансирано между всички сектори.

Порожанов увери, че са предприети мерки там, където има огнища на птичи грип от Агенцията по храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

MEN

преди 5 години

STIGA,4E SE NASLUSHAHME NA BLA-BLA-BLA! SEKVALI IMITIRASHTITE PRODUKTI??????? ABE,VIE TAM GORE,NAISTINA LI SMJATATE TOJA NAROD ZA MALOUMEN? DOKATO AL4NOSTTA I BEZGRIZIETO NA UPRAVLJAVASHTITE PRODALZAVA DA E -KAKVOTO E DOSEGA,TOJA NAROD SHTE BADE TROVEN.POSLE,ZASHTO IMALO PROTESTI...HAIDE HOLAN...

15

то няма много родно

преди 5 години

Италианците ядат пици с наша пшеница, арабите дюнери с наша пшеница, защото могат да платят, у нас внасят от Украйна с по-ниско качество и я мешат с нашата-после хлаба бил калпав и мухлясвал и т.н. Който не вярва да отиде на пристанищата и да види седмици и седмици се изнася, после се внася. Месото идва от Бразилия, Аржентина, Нова Зеландия-даже шкембе внасяме, чесън-китайски,сол от Румъния-само рецептата за шкембе е наша

14

Анонимен

преди 5 години

До Ако сепусне на пазара в България, рула тоалетна хартия с отпечатани ликовете на бълг. политици, кой мислите ще е най-купуван?Е как кой?Тодор Живков!

fallback