Снимка: Pixabay
fallback

Случаите на агресия в училище не спират, а изглежда Министерството на образованието и науката не може да намери решение да се справи с проблема. Само преди седмица 11-годишно момче нападна учителя си по физическо възпитание и спорт, а след това набеди преподавателя в побой. В края на октомври пък 16-годишен заби химикалка в скута на свой съученик. И това са случаите само в рамките на по-малко от месец.

Проучване на УНИЦЕФ сочи, че повече от половината ученици на възраст между 13 и 15 години са били жертва на насилие в България, а в страната ни са регистрирани 8000 случая на агресия в родните учебни заведения.

Защо са агресивни подрастващите и каква е ролята на институциите в случая? Има ли решение на наболелия проблем – коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на психолога Юлия Крайчева и педагога Полина Коцева.

"Тези цифри с нищо не ни помагат да решим проблема. Трябва да помислим, че днешните деца, които днес разполагат с кукли, колички... ще имат право на шьофьорска книжка, право да притежават оръжие и, ако не предприемем мерки, днешните деца ще станат следващите насилници утре", заяви в студиото Полина Коцева.

Според нея има категорично механизъм, който да стопира това и единствената причина да не работят е нежеланието да се работи по тях. По думите на педагога има достатъчно програми за борба с насилието и повечето педагози, които прекарват голяма част от времето си с децата, се стремят да работят по тези проблеми.

Какво прави децата агресивни?

"Правило е, че ако детето расте в проблемна семейна среда - наблюдава се физическо и психическо насилие и това е норма, то е нормално това да се превърне в норма на поведение и за детето на по-късен етап", коментира психологът Юлия Крайчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

учителката

преди 5 години

До old ShamarhendПРАВИЛНО!!! Трябва да се изкорени чувството за безнаказаност!

24

Всичко е ясно

преди 5 години

Мразя рушветници. Това трябва да се забрани с закон. Подмазване , рушветничество забрана с закон и то строг. И всичко си дойде на мястото. Тези които ги мързи правят това и се им се разминава. То такива стават крадци на държавата. Точно тези тормовкосци по същия начин тормозят честните трудолюбиви бедно работещи българи. Като пуснат рошвет на работодателя. Онези нищо не правят не може да ги изгониш и работодателя наказва трудещите. Е такива не трябва да има строг закон за такова нещо.

23

Край

преди 5 години

Абе децата. *** нямало сигурност в училище, че пазача е байчо-пиандурник, че им продават дрога *** кой ти гледа такива неща бе?Гледайте цените на бензина и на данъка за колите. За българчето малоумно първично това е важното - КОЛАТА е пред децата, пред жената, пред родителите, пред дома.

fallback