Снимка: Булфото, архив
fallback

Сериозен недостиг на кадри в туризма в основните изпълнителски професии се регистрира по-малко от месец преди старта на активния зимен сезон.

Липсват най-вече камериерки, сервитьори, бармани. Разчита се основно на сезонна заетост от трети страни, като от началото на годината над 7800 са регистрираните работници от трети страни, съобщиха министрите на туризма и на труда и социалната политика Николина Ангелкова и Бисер Петков.

"Предизвикателството в сектор туризъм, свързано с кадрите, е огромно. Това е един от секторите, където няма безработица, а има огромна нужда от кадри, особено по време на летния и зимния туризъм", отбеляза Николина Ангелкова. По думите й работодатели, които имат хотели едновременно и на морето, и в планината, успяват да осигурят почти целогодишна заетост на своите служители, но тези, които нямат, срещат затруднения.

Според данните, над 90% от сезонните работници от трети страни, идват от Украйна и Молдова.

Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков участваха в заседанието на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма. Те представиха план за действие по подписваното на 20 септември споразумение за сътрудничество между двете министерства.

Документът създава възможности за безплатно обучение и професионална квалификация на кадри за туризма в "Българо - германския център за професионално обучение". До края на годината споразумението ще се финансира със средства от Националния план по заетостта, които са насочени към "Българо -германския център за професионално обучение" на база на двегодишния план за обучение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Данчо Ментата

преди 5 години

Навремето правеха бригади с ученици и студенти за работа в селското стопанство. Почти безплатно. Де да можеше и сега. Но българите станаха мързеливи - работят само за пари.

39

Клан Недоклан

преди 5 години

Наддават - дръжки! Човек, който е придобил всичко с кражба, те става да бизнесмен. Мисленето им е на ниво чорбаджия. Интересуват се единствено колко кожи могат да одерат на една овца.

38

един от всички

преди 5 години

Така им се пада. Да са вдигнали заплатите. Така алчните работодатели, които карат последен модел автомобили за по 100 бона, не искат да развържат кесията, защото догодина няма да могат да си вземат по-новата за 200 бона...

fallback