Снимка: Булфото, архив

Сериозен недостиг на кадри в туризма в основните изпълнителски професии се регистрира по-малко от месец преди старта на активния зимен сезон.

Липсват най-вече камериерки, сервитьори, бармани. Разчита се основно на сезонна заетост от трети страни, като от началото на годината над 7800 са регистрираните работници от трети страни, съобщиха министрите на туризма и на труда и социалната политика Николина Ангелкова и Бисер Петков.

"Предизвикателството в сектор туризъм, свързано с кадрите, е огромно. Това е един от секторите, където няма безработица, а има огромна нужда от кадри, особено по време на летния и зимния туризъм", отбеляза Николина Ангелкова. По думите й работодатели, които имат хотели едновременно и на морето, и в планината, успяват да осигурят почти целогодишна заетост на своите служители, но тези, които нямат, срещат затруднения.

Според данните, над 90% от сезонните работници от трети страни, идват от Украйна и Молдова.

Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков участваха в заседанието на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма. Те представиха план за действие по подписваното на 20 септември споразумение за сътрудничество между двете министерства.

Документът създава възможности за безплатно обучение и професионална квалификация на кадри за туризма в "Българо - германския център за професионално обучение". До края на годината споразумението ще се финансира със средства от Националния план по заетостта, които са насочени към "Българо -германския център за професионално обучение" на база на двегодишния план за обучение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase