fallback

Общ преглед

Археологическият музей от днес открива изложба с над 300 експоната от 19 музея в страната. Основната цел на изложбата е да насочи общественото внимание към проблема с иманярството у нас.

У нас има между 25 и 30 000 активни иманяри, а още десетки хиляди се занимават с търсенето на исторически ценности, посочи гл. инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор "Културно-исторически ценности" към полицията.

Изложбата се казва "Спасени съкровища на България" в Националния археологически институт с музей.

Оказва се, че изложените съкровища представляват по-малко от 1% от културно-историческите ценности, които са били изнесени от страната, обясни пред "Труд". доц. д-р Людмил Вагалински, директор на археологическия музей.

"Ние сме шампиони по иманярство. Хората, които се занимават с това, може би са повече от българската армия. Това не е стандартна изложба, в която показваме култура или епоха, тя показва обществен проблем - много дълбок и много стар, за който хората се правят ,че не съществува", каза още доц. Вагалински.

"Известни сме, че сме едни от най-големите износители на културно наследство на Балканите, а наказанията за това не са особено тежки. Повечето присъди са глоби, пробация, но в последните две годин иима случаи с влизане в затвора", допълни Папалезов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 5 години

Конският сурат е един от активните копачи.

25

Изпатил

преди 5 години

На една от тия снимки виждам мой неща който полицайте ми иззеха при обиск без вещто лице взеха каквото им хареса. Прокуратурата не заведе дело нямаше причина нямах антични предмети и разпоредиха да ми ги върнат Полицайте обаче когато отидох да си ги искам казаха че са в музея на съхранение от музея казаха че не са там и т.н т.н не ми ги върнаха .Откраднаха ги защото са хубави и защото нямаха как да ми ги вземат не подлежат на регистрация по закона и сега ги спасили от кой от мен собственика!!

24

roki..

преди 5 години

никой не изнася....търсача е бенен...те са мнозинството хоби търсачи...ако бедния търсач отиде в някой музей и каже че е намерил нещо...белезнитци....ако го продаде на някой.. 5лева...ако аз бях бах предпочел 5те лева...киде е истината...по добре 5които аз съм намерил...

fallback