Снимка: архив, Булфото


Всяка година на 1 ноември всички се питаме - кои са народните будители. Докато преди време този въпрос имаше сравнително ясен отговор, то днес, оказва се, нещата не стоят съвсем така.

Да си будител не е въпрос само на желание, а на призвание. А в общество, отдавна загубило своите ценности, трудно можем да говорим за идеали.

Навсякъде се тръби, че младите са неграмотни, необразовани и не четат. Кои са будителите днес и колщо е важно да знаем миналото си и да помним историята си - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на писателката Теодора Димова и директора на Народната библиотека Красимира Александрова.

"На този ден сме свикнали да обръщаме поглед към възрожденците и да се сравняваме с тях. Трябва да намираме сили и този мост от сегашното към миналото да не изглежда толкова песимистичен. Загубили сме много неща по пътя, но не всичко", коментира в предаването писателката Теодора Димова.

Има ли будители в забързаното ежедневие, в което никой не обръща внимание на заобикалящия ни свят?

Според Красимира Александрова празникът на Народните будители е създаден в мчомент, в който народът е имал нужда да повдигне духа си и това важи с пълна сила и днес.

"Необходимо ни е нещо ново, което да възроди нацията. Има много хора, които носят духа на будителството, но те са единици в обществото ни", заяви директора на Народната библиотека.

По думите и трябва все повече хора, които носят този дух на новото в себе си и които са говоти за промяна, да я осъществят.

Съвременните будители според гостите в "Директно" са учителите. Пропастта между преподаватели и ученици в българската образователна система, обаче, изглежда много голяма. Как може да се преодолее?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase