Снимка: архив, Reuters

България е сред държавите с високо владеене на английски език. Това става ясно от публикувания годишен индекс за владеене на английски, който включва 88 държави по цял свят.

Той се изготвя от най-голямата компания за чуждоезиково обучение EF на базата на попълване на стандартен тест по английски език, в който тази година са участвали 1,3 млн. души.

Според класацията за тази година България заема 25 място, което я класира сред страните с “високи познания” по английски език. Нашата група се оглавява от Полша, която заема 13-о място и от следващата я Филипини. Румънците са 16-и в света. Пред нас са още хърватите, сърбите, унгарците, чехите и гърците. България се намира в компанията на Словакия, която е пред нея и на следващата я Литва.

Световната десетка на страните, където обучението по английски дава най-добри резултати, тази година се води от Швеция, която е излязла пред миналогодишния водач Холандия. Тройката се завършва от Сингапур. Между четвърто и шесто място се нареждат Норвегия, Дания и Южна Африка, следвани от Люксембург, Финландия и Словения. Германия е 10-а, а Белгия и Австрия с в края на групата "Отличници".

Резултатът на България е извежда преди бившата британска колония Индия, където английският продължава да е част от задължителната училищна програма. Индия оглавява групата на държави със средни познания, където са още Нигерия, Хонг Конг, Испания, Италия и Франция.

Тук са още Доминиканската република, Беларус и Сенегал. Русия е на 42-място, по-добре от Украйна, но след Виетнам.

При справилите се зле първа е Грузия, следвана от Китай, Япония, Пакистан и Албания. Турция е в групата с най-слаби резултати, където са повечето арабски и северноафрикански държави. Класацията се завършва от Узбекистан, Ирак и Либия.

Най-висока наситеност на англоговорящи извън Великобритания, САЩ и Канада има в Амстердам, Стокхолм, Ню Делхи и Йоханесбург. Вероятността да не срещнете разбиране, ако английският е единственият чуждестранен език, който владеете, е най-голяма в Алжир, Багдад и Риад.

Английският се знае най-добре в Европа - 6 от първите 10 държави се намират на Стария континент. Единственият регион в света, където се наблюдава влошаване на нивата на владеене на езика, е Латинска Америка, а най-слаби са познанията по него на живеещите в Близкия изток, сочи докладът.

Според авторите на проучването едва един от четирима говорещи английски по света го има за майчин език. Той продължава да е най-търсеният чужд език от работодателите. Хората между 26 и 30-годишна възраст имат най-обширни познания по него, а жените превъзхождат мъжете. Английският е езикът, който най-малко се свързва с точно определена култура. Изследователите смятат, че обществата, в които по-често се срещат говорещи английски език, са по-отворени, по-малко йерархични и по-честни към жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase