Кадър: Bulgaria ON AIR

Страната ни е с най-лоши показатели по брой на загинали и ранени в катастрофи в целия Европейски съюз.
От началото на годината войната по пътищата в България е отнела живота на повече от 460 души, сред които 24 деца.

Какво трябва да бъде направено, за да има по-малко жертви?

"Всеки един участник в пътното движение, независимо дали е водач на автомобил или пешеходец, трябва да спазва за правилата и да се грижи на първо място сам за собствената си безопасност", коментира в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR главният инспектор от ГД "Национална полиция" Румен Рапчев.

През 2018 година се наблюдава сериозен ръст в броя на загиналите пешеходци. Причината за инцидентите обаче не винаги е в шофьорите, категоричен бе той.

"Личният пример също е от основно значение. Всеки един възрастен, който пресича неправилно, не прави добра услуга на децата", допълни още Рапчев.

Междувременно стана ясно, че новият орган, който ще се бори с войната по пътищата, ще бъде под шапката на Министерския съвет. Той ще изготвя анализи и ще отговаря за координацията между институциите.

"Новата агенция ще трябва да показва слабите места, за да бъде ясно къде какво да бъде променено. За да има ефект от нея обаче, тя трябва да има права", отбеляза председтелят на Българско обединение на шофьорите Христо Радков пред Ганиела Ангелова.

По думите му основното, което трябва да притежава този нов орган, е сила и законодателна власт, в противен случай ситуацията с жертвите на пътя нямало да се промени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase