Архив: Булфото
fallback

42% от населението на страната до 2030 година ще живее в 6 града – София, Пловдив, Русе, Бургас, Варна и Стара Загора. В същото време всеки месец изчезва по едно село, а най-бързо обезлюдяващият се регион в ЕС е Смолянският, посичи вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция "Демографската криза в България – реалности, проблеми и решения".

"Съобщаването на катастрофални данни не лекува, а само засилва чувството за инерция и безпомощност. Необходимостта от държавна политика не е остаряло понятие, а най-сериозният дефицит на България в момента", заяви тя.

По думите й основната причина за стряскащите цифри е липсата на реалистична икономическа програма за развитието на България.

"Трябва да се създават условия хората да остават и да работят тук", каза вицепрезидентът и изброи мерките, нужни за това - развитие на високите технологии, туризма, селското стопанство, дуалното обучение и системата на здравеопазването.

"Градината на Балканския полуостров, както до скоро бе наричана България, загива, подвластна на грешни търговски механизми и грешна политика", посочи Йотова.

"800 училища са закрити в последните 15 години, защото в тези места не останаха млади семейства, чийто деца да се обучават", допълни тя.

"Най-големият проблем, но не на системата, а на българските граждани е достъпът до здравни грижи и това пряко кореспондира с демографската система", посочи Йотова.

"Знаем, че младите хора няма се върнат, без да се осигурява достоен начин на живот с нормални европейски доходи. В България сме с най-много работещи бедни и се разтваря все повече ножицата между бедни и богати", допълни вицепрезидентът.

Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта. На първо място сме по смъртност, а почти 5% от съществуващите селища нямат нито един жител. Тези с до 20 човека са около 13%, каза още Илияна Йотова.

"В следващото десетилетие между 800 и 1000 селища ще престанат да съществуват. Региони в страната са в риск да се превърнат в демографски пустини", отчете тя. На европейския фон сме в първата петица на страните с най-застаряващо население.

"За Северозападна България години наред бе запазено мястото за най-слабо развития регион в цяла Европа. Очевидно европейската политика на сближаване за 11 години не успя да постигне почти нищо", отбеляза вицепрезидентът.

"Ако нищетата беше запазена мярка само за Северозапада, през последните години тази "болест" разяжда и други части на страната, особено по граничните райони, особено в Североизточна България", допълни тя.

По думите й през 2016 година коефициентът на възрастовата зависимост между населението над 65 години и до 14 години в Силистренска област достига до 170%.

"Няма друга страна в ЕС с такива съотношения", подчерта Йотова, като отчете, че основната причина за негативните тенденции се корени в ниските заплати в тези населени места. Според нея демографската криза е най-важната тема за страната ни, защото от нея зависи бъдещето на българската нация.

"Това е тема, която не е подвластна на политически мандати и, колкото и да изглежда невъзможно в днешните условия, задължава национален консенсус", настоя още вицепрезидентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Bravo

преди 5 години

До БългаринЕдинствения умен коментар:)

97

ПЕРФЕКТНА СИТУАЦИЯ

преди 5 години

ВСИЧКИ СЕЛЯНИ В АЧКАНАТА У СОФИЯ.....А , АЗ --НА ТЕАНА ДО СОФИЯ И ЧИСТ ВЪЗДУХ!!!СУПЕЕЕЕЕЕЕР!!!

96

Пепи

преди 5 години

В испания да не е различно - от 50 милиона над половината че и повече са в големите области - Мадрид е 8 милиона.Барселона - 8 милиона.Баските Валенсия Андалусия - над 30 милиона общо са в 5-6 града.Тъй че какво странно има в това.

fallback