fallback

Борислав Петров e третият инженер с германско образование в рода си. Преди 15 години заминава за Германия, където придобива техническа специалност.

На пръв поглед няма абсолютно никаква причина да напусне Германия, защото там инженерите са търсени. Той обаче избира да се развива в България.

"Аз не се прибрах заради разочарование или провал, нито е било спонтанно взето решение, а напротив - беше дълъг процес", споделя Борислав пред Bulgaria ON AIR.

Година по-късно смята, че животът му се развива много добре.

Всичко започва обаче на 31 август 2003 година, когато се качва на автобуса и заминава за Манхайм. Борислав е искал да учи хуманитарни науки, но неговият баща е настоял да завърши инженерна специалност.

"Завърши инженерни науки в Германия, пък после стани ако искаш овчар!", са били думите на баща му!

След 10 години работа във фирма в Манхайм пътят му го отвежда в Швейцария, Цюрих. Работи в компании за медицинска техника, а после в сферата на жп техниката.

Да се завърне в България може би изглежда странно решение, но Борислав е твърд, че страната ни е вече различна.

"В Германия и Швейцария участвах дейно в развитието на българската диаспора", споделя Борислав. Взел е активно участие в изграждането на православната и българска общност в Манхайм.

Въпреки това обаче родината го очаква. Неговият спомен за страната ни през 2003 г. е като място, от което хората бягат, за да се спасят. Днес обаче, според него, България е едно друго място.

"Обществото е още в преход, но аз виждам голям потенциал", казва Борислав.

Завръща се у нас и създава компания за "умните" продукти за дома - така наречения "Internet of things".

Борислав и съдружникът му вярват в едно - България тепърва ще става едно още по-добро място за живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 94От "плитки" корени нямаме нужда! Имахме дълбоки корени но "българските родолюбци" ги изтръгнаха отдавна. Насочете мерника към този който ви изтисква като канарчета. Българите извън България са хиляди пъти по родолюбиви от шлаката която задръства България! Вижда се, личи си и няма как да се завоалира.

101

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 104Ще ти се да е само един ама са цял "парламент"! Всеки който вижда без да примигва знае истината, а истината се изопачава с думата "омраза" като мярка на крайно отчаян и нескопосан защитен механизъм на давещ се нашенец! От това никой не печели камо този който вярва в Патаранско Царство!

100

ФАКТ

преди 5 години

Българските предатели са ***,алчни,невъзпитани,необразовани български РАБОТОДАТЕЛИ,които с най-голямото си нахалство ,не осигуряваха и не даваха реални заплати на работещите им хора и така ги изгониха да работят за другите държави !

fallback