Снимка: Павел Гълъбов

Навръх Димитровден талантливата българска оперна певица Марена Балинова - Райхл и нейният съпруг германецът проф. Петър Райхл – пиано, ще изнесат благотворителен концерт в историческата средновековна църква "Свети Димитър" в пазарджишкото село Паталеница, съобщават организаторите на събитието от Дамски клуб "Бизнес на високи токчета".

Инициативата има за цел да набере средства за възстановяването на покрива на храма. Църквата е съхранила уникална история, архитектура и стенописи от времето на Второто Българско царство.

Точно в 18:00 часа на празничния Димитровден, посетителите на Паталеница ще могат да се полюбуват на творбите на Бах, Хендел, Дюбол, Моцарт, Росини, Верди, Хаджиев, Рахманинов, Качини, Брамс и други, изпълнени на живо от даровитите музиканти.

Марена Балинова - Райхл споделя, че преди време двамата с мъжа й посетили средновековния храм в село Паталеница и останали изумени, когато усетили особената енергия вътре. Марена Балинова е родом от град Ракитово, но се установява във Виена преди 24 години, след като печели международен конкурс във Варна.

"Заповядайте, ще бъде вълшебно", споделят организаторите. Входът се осъществява с дарение, а за тези, които имат желание, но няма да имат възможност да присъстват на живо, е предоставена възможността да дарят средства за ремонт на покрива на църквата на IBAN: BG23 PIRB 9170 1606 5563 67

Марена има желание да направи същия концерт и в църквата „Света Неделя“ в родния си град Ракитово, където в момента живее сестра й, местната художничка Дора Балинова. Изпълнителката изнася концерти по цял свят. Последното й участие е било на 4 септември тази година. На това събитие са присъствали носители на Нобелова награда. Даровитата българка е помогнала за изграждането на болница в Сараево, болница и училище в Етиопия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase