Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Когато държавата има волята, тя може да се справи с всичко. Сила никога не ѝ липсвала. Прочутите закони на Стамболов и Стамболийски за изтребление на разбойничество са продиктувани най-вече от обществената нужда. След Освобождението, особено в Делиормана, Русенско и Шуменско, действат огромни разбойнически чети или банди.

Част от тях са инспирирани от Османската империя, някои са финансирани от Русия, а трети просто са се прехранвали с разбойничество.

Тези криминални групи буквално застрашават съществуването на българската държавност. Подобен разцвет на разбойничеството има и след Първата световна война - разказа в "Операция История" по Bulgaria ON AIR известният историк проф. Веселин Янчев.

Законите са били кратки и безкомпромисни. Законът на Стамболийски за изтребление на разбойниците е само 15 члена. В прочистването от разбойниците вземат участие войската и специални потери. Съдят извънредни съдилища. Процесът започва в 7-дневен срок от залавянето на разбойника. Осъдените на смърт се обесват в центъра на населеното място. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 5 години

колко пари му дадоха на Професора да говори хипотетични неща , ако му предложът 1 000 000 Евро е готов да напише нова История на България и то веднага

49

Анонимен

преди 5 години

Първо освобождение не имало никога в България защото тва е Санстефанския мирен договор , защо наризат сега този Договор освобождение трябва да се питат хората които са го измислили умишленно , второ всичко това се случва по Османско а не след това , що за Манипулационен материал е тва

48

А+

преди 5 години

Има и по-добър вариант от СССР-ИЗПРАЩАТ в Одеса Жуков и той подбира -20 човека офицера за да въведат ред в града ,щото стават кражби,побой,изнасилвания.... за месец е въведен реда ,на местопрестъпление кога хванат-до стената и разстрел и след месец можеш и да си зхагубиш протмонето,но никой не смее да го вземе.Този сайт може ли да напише и една лоша дума за Франция или Британия да кажем или Слънцето изгрява от Запад за "Днес"?

fallback