Снимка: архив, Булфото
fallback

Българската православна църква почита на 19 октомври паметта на небесния покровител на българския народ - Свети Иван /Йоан/ Рилски Чудотворец.

Преподобният Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина около река Струма, край Дупница. Бил е съвременник на княз Борис /852-889 г./ и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне вярата. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Подтикнат от желание за подвиг, Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Приел монашеството, но не останал за дълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, с молитви, пост и лишения.

Преподобният Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната Рила планина, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече над хиляда години.

Чудотворец, молитвеник, познал Бога чрез непрестанна молитва, пост и въздържание, Свети Иван Рилски възпитал у народа крепка вяра, нелицемерна любов и надежда. Знаменателна е срещата на подвижника с българския цар, който извървял повече от 120 километра, за да се види със светеца.

Преди успението си Свети Иван Рилски се отделил в пещера, за да може преди края на живота си да се отдаде на пълно съзерцание и молитва. Единственото, което е останало от светеца е неговият Завет, който повече от 1000 г. служи като пътеводител на монаси, а и на всички вярващи.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 5 години

Продължение от коментар 11 :Вчера, на Всенощното Бдение и Богослужение е имало много хора, което ме зарадва. Но както сподели един от коментиращите, ИСТИНСКАТА ДАТА, на КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧИТА ТОЗИ ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ СВЕТЕЦ - СВЕТИ ЙОАН (ИВАН) РИЛСКИ Е НА 1 НОЕМВРИ, а НЕ на 19 Октомври. ТЪЖНО, ЧЕ НА 1 НОЕМВРИ, БЪЛГАРИТЕ ВМЕСТО ДА ПОЧЕТАТ НЕБЕСНИЯТ НИ ЗАКРИЛНИК И ЗАСТЪПНИК ПРЕД ГОСПОД БОГ ИИСУС ХРИСТОС - СВЕТИ ПРЕП. ЙОАН РИЛСКИ , И ДА МУ СЕ ПОМОЛИМ за България, повечето празнуват хелоуин.

11

Анонимен

преди 5 години

Ще ви споделя нещо: на 18.10.2018г- вечерта пристигнах в Рислкия Монастир, да знаете , колко е красиво и благодатно място! Въздухът е чист и пълен с кислород. Зеленина, красиви дървета, чистота. Рилската планина е красива, но най-важното за нея е, че там се намира Манстирът, посветен на най- тачения Български светец и Зкрилник - свети Йоан (Иван) Рилски Чудотворец. В Храма, който се води важен за Рилския монастир - Съборният манастирски храм Рождество Богородично" се е извършвало Богослужение

10

Анонимен

преди 5 години

Църковната легенда е скрила истинското значение на този велик Д>У>Х и праотец на православните Българи. Делото му е в основата на много държави, припознаващи се като славянски днес.В разграбване на книжовното богатство на Рилската школа участват и Византийци и Католици. Част от трудовете са спасени в източите славяни.Част от текстовете са в т.н. Бибилия.Може би един ден ще разберем истинското значение на този Божи човек, както и реалните му дела.Поклон!

fallback