Снимка: Булфото, архив
fallback

Българинът усеща повишението на цените и очаква то да продължи, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в периода от 5 до 12 октомври сред представителна за пълнолетното население на страната извадка от 820 души.

Oще по темата

Мнозинство от 70% от пълнолетните български граждани твърдят, че в последните седмици са усетили увеличение на цените на стоките и услугите, които ползват.

Едва 18% са тези, които твърдят, че не са забелязали да има повишение, а 3 на сто са отговорили, че са усетили намаление. Останалите или нямат мнение, или не са отговорили.

Демографските показатели сочат, че най-осезаема промяна е усетила по-възрастната част от населението, хората с по-ниски доходи и тези, които живеят в селата.

Както може и да се очаква, хората с по-високи доходи проявяват и по-малка чувствителност към увеличението на цените. Но дори и в тези социални групи, усетилите увеличение на цените са мнозинство, коментират социолозите.

Същевременно 74 на сто от интервюираните очакват, че повишението на цените на основните стоки ще продължи да се случва в близките 2-3 месеца. Едва 14% са оптимистите, които смятат, че скокът ще спре, а едва 2% вярват, че ще намаляват. Останалите се затрудняват да отговорят.

От "Галъп интернешънъл" отчитат, че това представлява осезаем ръст на очакванията за повишение на цените спрямо предишните месеци.

Предишният подобен скок бе през пролетта на 2017 г., когато отново бе анонсирана възможност за повишаване на цените на енергоносителите. В последните няколко години очакванията за ръст на цените се движат в диапазони около и над 60% от българите, а около и под 20% от българите очакват цените да остават същите. По традиция, минимални са дяловете на онези, които очакват цените да се понижават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

Анонимен

преди 5 години

Аз спирам да харча пари. Цените се вдигат, когато хората са по-добре и имат какво да харчат. Спрете да теглите кредити за глупости, не купувайте имоти в този пазар, не яжте и не пийте бира за по 5 лева в префърцунени заведения. Харчете по-малко и спестявайте. Да видите тогава как бизнесите ще завият на умряло и ще си свалят цените. Плюс това идва криза нова световна скоро, който има кешовиза по време на криза е крал. Бейсик економикс.

81

анонимен

преди 5 години

Чака ви още по-голям

80

Анонимен

преди 5 години

На сиднито от Австралия болната тема са му доходите. Закачето го на тази тема и веднага ще видите как ще се изпеняви. Явно не му стигат парите и затова има комплекси на тема заплата. Все гледа да си мери с някой заплатата.

fallback