fallback

Протестиращите майки на деца с увреждания пренощуваха пред Министреския съвет. Снощи те блокираха бул. "Дондуков" и опънаха нов палатков лагер. Причината за поредния бунт е обещаната от властта реформа, която според майките буксува.

Движението по бул. "Дондуков" вече е възстановено, след като майките преместиха палатките си пред входа на Министерския съвет след 30-минутни преговори с полицията. Първоначално служителите на реда не им разрешиха да преместят протеста си.

Oще по темата

"Явно властта към майките има традиция да отменя решенията си. Днес дойдоха и ни казаха, че това е зона за сигурност. Опънаха кордон и трябва да отидем доста по-настрани. Това не е самоволно решение на полицията, това е решение на властта. Властта се опитва да ни изтика", споделиха майките пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Майките подчертаха, че отдавна не вярват на обещания. От юни им е обещано трите закона за хората с увреждания да влязат за гласуване вкупом. Те настояват Законът за личната помощ да влезе в комплект, а не да бъде оставян за следващия бюджет.

"Искаме законите да бъдат приети във вида, в който сме ги вкарали преди 4-5 месеца. Те не искат да го направят и споразумения няма. Вече не издържаме! Тези НПО-та спъват реформата, защото за тях това положение е идеално. Ходят на събрания и конференции, какво толкова обсъждат... Вземат държавни субсидии и какво се е променило за хората с увреждания? Нищо!", категорични бяха майките.

Междувременно проектозаконът за хората с увреждания влиза за обсъждане в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. В нормативния акт се предвижда месечните интеграционни добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.

Квотите за наемане на хора с увреждания остават, но при определени условия няма да са задължителни за бизнеса. По план на 16 октомври проектозаконът трябва да бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество, а на следващия ден да влезе за одобрение в Министерския съвет.

Общ преглед

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Друга майка

преди 5 години

Майки...!!!!? Съчуствам им за съдбата да имат такива деца, но.....! Писна ни вече от истеричните им искания! Явно някой, който има интерес от тези техни многомесечни действия, ги поддържа със средства. Скъпи майки, та нима положението на нашите баби и майки пенсионери е по-добро от вашето, при положение, че цял живот са работили и сега са с тези нищожни пенсии, с които едва оцеляват. Я по-скромно с вашите искания, в тази държава не са само вашите проблеми!

35

месара

преди 5 години

искали да им се дава това което искат. айде стига с тия сълзливи приказки на тия (майките) дето ги убивала системата! и аз искам много неща, ама знам че няма как и от къде да ми се даде. журналистите да спрът да пишат за тях, народа да ги подминава и толко! другарката дето ги подстрекава и оборудва с палатки, балони, знамена,......, да си носи отговорност пред обществото! писна ми от искащи и недоволни! питайте другарката къде са парите на народа и ше разберете защо сме бедни.

34

Анонимен

преди 5 години

Журналистката дето носеше черна тениска "системата ни убива" я убиха преди няколко дена, случайно или не, но става въпрос за много пари които ще отидат при наши хора, ако не ги дадем на майките.

fallback