Снимка: Булфото

Прокуратурата е господар на досъдебното производство, но, както каза главният прокурор, "прокуратурата ще бъде едно деловодство, ако не работят добре службите". Така че, независимо от много ясното разделение на властите, ние сме длъжни да работим заедно, от първия до последния миг, докато вкараме в съда даденото дело, обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на Националното съвещание на МВР, което се провежда този следобед в столицата.

Още по темата
В словото си премиерът говори за битовата престъпност и заяви, че не може да си обясни защо, след като и днес се предоставят 341 коли на МВР, плюс 300 коли, които в момента са в поръчка, продължава да има села или населени места, където полицейското присъствие е недостатъчно или малко.

"Не съм позволил никакви политически чистки за да запазим професионалния състав", подчерта премиерът. По думите му независимо от много ясното разделение между властите, те са длъжни да работят заедно от първия до последния миг, докато вкарат в съда даденото дело.

От своя страна новият вътрешен министър Младен Маринов подчерта, че политиката за противодействие и превенция на конвенционалната престъпност е приоритет в програмата за управление на правителството на България. Целта е да подобрим взаимодействието с местната власт и с другите институции, ангажирани с проблема, обяви Маринов.

Той заяви, че назначаването на полицейски служители, изграждането на мобилни екипи, видеонаблюдението в населените места и непосредствената връзка с гражданите остават във фокуса на вниманието на МВР. Друг акцент поставяме върху повишаването на пътната безопасност, тъй като всеки един изгубен живот, всеки, пострадал при пътнотранспортно произшествие, се "умножава" многократно като негативна емоция сред семейството и приятелите, посочи Маринов, цитиран от БТА.

Гордеем се с оценката на Фронтекс, че българско-турската граница е най-добре охраняваната външна граница на ЕС, заяви още вътрешният министър.

На националното съвещание на ръководството на МВР в сградата на дирекцията "Жандармерия" присъстват министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Главният прокурор подчерта в своето изложение, че е необходима мрежа от териториални жандармерийски участъци извън градовете.

"Продължавам да твърдя едно – този модел на териториално присъствие на МВР вече е изгубило своя коефициент на полезно действие. Според мен целият модел на Закона за МВР, което касае структурата на министерството и присъствието по места до ниво районен инспектор отдавна е изживял своето време", заяви Цацаров.

"Модулни жандармерии участъци, разположени на територията на цялата страна извън градовете – това е начинът за силно действено полицейско присъствие. Всичко друго е наливане на финанси, ресурс и усилия в един модел, който отдавна е изчерпал своето значение", добави обвинител №1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase