Снимка: БТА

Крайно време е политиката ни за българите навън да бъде национален приоритет, коментира пред журналисти вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която беше на посещение в селата Задунаевка, Бабата и Заря в Украйна. При срещите си с нея българите от Украйна поискаха изцяло българско училище в Одеса.

Оставам с впечатлението, че някак страната ни се е отдръпнала от своите общности навън, посочи Йотова. Тя отбеляза крайната бедност, в която живеят хората от района на с. Задунаевка, и липсата на всякаква инфраструктура.

Това, което може да направи българската държава като национална политика, е ясно да поставя пред украинските власти въпроса за развитието на този район, коментира Йотова. Според нея общите проекти също са начин да влязат инвестиции, и то български.

"Все още има деца, които учат в училището, но, за съжаление, с всяка година техният брой става все по-малък. Тази учебна година едва 14 деца в Задунаевка са първи клас", отбеляза вицепрезидентът. В училището се обучават общо 116 ученици, от 1-ви до 5-и клас те изучават по един час седмично български език, от 5-и до 9-и - по два часа, а в 11-и клас - 2 часа и половина, разказа директорът на училището Татяна Бянова.

"Това е много малко, но те ме уверяват, че така е било и преди и на практика новият член 7 от Закона за образованието в Украйна не ги засяга по никакъв начин, но младите хора ме дръпнаха настрана и казаха, че крайно време е България да направи училище изцяло на български език", коментира вицепрезидентът Йотова. Хората са реалисти, знаят, че това не може да се случи в малките села, но искат поне в Одеса да има училище от 1-ви до 11-и клас, в което всички предмети да бъдат на български език, посочи тя, цитирана от БТА.

Йотова коментира, че това ще влезе в противоречие с новия закон, но има начини да се реализира. Тъй като гимназията в Украйна започва не е от седми, а от пети клас, всички предмети от 5-и до 11-и клас могат да бъдат изучавани на български език и българският език да се учи точно като чужд език, както ние сме учили френски, английски, немски в езиковите училища, посочи вицепрезидентът. Тя добави също, че може деца от българската общност в Украйна да се учат не само в университети, но и в средни професионални училища в България.

Вицепрезидентът подари на децата в училището в с. Задунаевка книги и учебни помагала на български език. Те пяха, танцуваха и рецитираха стихове на Христо Ботев. Изиграха и сценка на български език - "Дядо вади ряпа" в осъвременен вариант.

В Задунаевка Йотова беше посрещната от най-възрастния човек в селото - Генадий Владимирович Коев, на 93 години, който посочи, че земята тук е свещена, не само защото е населена с българи, а защото има следи от стъпките на Христо Ботев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase