fallback

Общ преглед


Протестиращите майки на деца с увреждания блокираха кръстовището на Орлов мост. Те са се събрали на осми национален протест под наслов "Системата ни убива - системата е блокирала".
Oще по темата


Майките заявиха, че търпението им вече е изчерпано и не могат да преглътнат лъжата, че в управляващите и лично в премиера има воля за реформа, предава БТА.

Мая Стоицева, една от протестиращите, заяви, че майките са обидени, че премиерът изкарва парите на преден план, а не цялостната реформа, каквато им е обещал, както и затова, че ги противопоставя с парите, заделени за култура.

Те отново припомниха исканията си за закона за личната помощ, защото по думите им, ако се приеме подобен закон, всеки човек с увреждане ще има право на асистент, а размерът на личната помощ /часовете асистентска грижа, които ще се плащат от бюджета/, ще се определят от индивидуалните потребности на всеки човек с увреждане, а не от процента ТЕЛК.

Те настояват и за такъв закон за хората с увреждания, в който е заложена индивидуална оценка на потребностите, като видът и размерът на отпусканата подкрепа да се определя въз основа на тази оценка и да става задължителен за изпълнение от всички институции, а не, както досега, с препоръчителен характер.

Те искат и преобразуване на Агенцията за хората с увреждания в държавна агенция, така че тя да има властта да събира трите основни министерства - МОН, МЗ и МТСП, за да работят заедно, защото според тях така ще се прекрати правенето на политика "парче".

Те искат още помощните средства да започнат да се предоставят в натура от здравното министерство, като са съобразени с потребностите на човека с увреждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Кантон Путев

преди 5 години

Антон Кутев е автора на логото "Системата ни убива"! *** драпат да свалят правителството и да направят икономически срив на Държавата! Ще настане пълен хаос и няма да има пари за никакви пенсии! Тогава ще видя майките какви ще ги дрънкат, когато децата им ще са гладни и на студено!

27

Анонимен

преди 5 години

Майки отворете си очите.Знам че Ви е трудно но има много фалшиви болни които Ви вземат парите за Нашите болни деца Първо помислете не действайте импулсивно.Всичко е във наш интерес.

26

Аз знам

преди 5 години

Дааааа, пак БСП са виновни, нормално. герб са добрите, а Борисов е велик . БРАВУС !!!

fallback