Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Ако се казва, че зад всеки успял мъж стои една жена, в българската история често зад успелия мъж стои повече от една жена. Изключение от това правило е невероятната любов между най-богатия българин - Атанас Буров, и 20 години по-младата от него Смарайда.

Тя е с него и когато е на върха, и когато гние в Пазарджишкия затвор след 9 септември 1944 година. В едно от писмата си до Смарайда Буров пише, че има само две любими - тя, неговата съпруга, и България.

"Буров е пример как един богат човек може да бъде отдаден на отечеството си. По време на Балканската война той напуска Народното събрание, където е подпредседател, рискува целия си бизнес и заминава доброволец в българската армия. Сражава се героично  на първа линия и е ранен", разказа журналистката Магдалена Гигова в "Операция История" по Bulgaria ON AIR.

Тя припомни и ролята на жените, които са били опора на хора като Христо Ботев и Иван Вазов.

Особено трагична е съдбата на Венета Ботева, на която българското  Народно събрание отказва пенсии като на вдовица на великия ни революционер.

Първоначално пенсията й била определена на 60 лева, а после намалена на 30 лева, депутати направили комисия която да обследва имущественото и състояние, а във вестниците започнала кампания, че тя иска да "осребри" смъртта на поета. Възмутена Венета се отказва от всякаква пенсия.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 5 години

Операция "овластяване на жените". Зад всеки успял мъж въпреки че е стояла жена е могъл да бъде успешен, въпреки нея, е не благодарение на нея. Зад Никола Тесла не е стояла никаква там жена. ако беше стояла нямаше да имаме електрически ток сега. Ролята на жената е да си разтвори краката и да се поддържа, и да си затваря устата когато не я питат. нищо друго не се иска.

9

Анонимен

преди 5 години

До Бат БаянСтаро българско име,вече отпаднало,като Калуда,Гюргя,Пауна и др.подобни!Сега навлизат имена като Елен или Ан-Никол,важното е да не мирише на българско!И колкото е по-чужбинско,толкова по-добре!

8

Сега

преди 5 години

До АнонименА сега какво е, масово убиват хиляди незнайни българи всеки ден. Но за днешните убийци няма наказание! Убиват ни всеки ден чрез лошо здравеопазване, правораздаване и управление. Хиляди достойни българи са подложени на истински геноцид само, защото са над 65, може и по-млади! В днешно време човек са недъзите на Дамян Дамянов нямаше да съществува, камо ли да твори!

fallback