Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ и БСП отново се скараха преди редовния парламентарен контрол. Този път поводът беше здравната реформа, готвена от Кирил Ананиев и ниските пенсии на възрастните хора.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини управляващите в геноцид, а Спас Гърневски от ГЕРБ й отговори, че левицата е докарала държавата до задънена улица при управлението си.

Още по темата

"1 октомври е обявен за международен ден на възрастните хора. В този ден отдаваме уважението си към хората от третата възраст и приноса им към изграждането на нашето общество. Честит да е празникът ви, но го казвам с уважение, но и с тъга и с извинение, че днес 1,5 млн. пенсионери живеят на прага на бедността", започна първа Нинова.

Тя упрекна мнозинството, че не прие Закона за възрастните хора на социалистите и че отхвърли искането им за преизчисляване на всички стари пенсии.

Соцлидерката отсече, че на този фон се предлага реформа в здравната система, според която трябва да се плащат 12 лв. допълнително застраховка.

"Защо държавата и днес не плаща дължимите осигуровки за пенсионерите? Кога ще върнете онези 1,5 млрд. лв., които Симеон Дянков взе от Здравната каса?", риторично попита Нинова и допълни: "Това не е здравна реформа, това е здравен геноцид".

Нинова се оплака и от поскъпването на тока и водата в средата на годината, както и от предстоящия скок на природния газ.

"Как ще се отрази това на живота на българите, на цените това ще се отрази с ценови шок. Освен обещаните 300 лв. минимална пенсия от "Обединени патриоти", тя ще се увеличи догодина с между 2 и 5 лв. Забрави се обещанието на управляващите, че няма да вдигнат данъци и осигуровки – ето това е нашата държава", скочи още тя.

Думите й не останаха без реакция. На упреците й Гърневски отговори също с упреци.

"Днес за пореден път станахме свидетели на проява на най-отличителната черта на българската комунистическа партия, пребоядисана в социалистическа – нейната наглост и арогантност, да приписва това, което прави вече 70 години в тази страна, на хора, които ликуват от пораженията, които са нанесени", скочи той.

"Имам чувството, че по трибуната има по едно канче отрова и то от сериозно влечуго. Да попитам аз наследниците на комунистическата партия – 1989 г., когато обявиха фалита, какво имаше в пенсионния фонд, г-н финансов министър? Нямаше нищо – ограбен пенсионен фонд, ограбен народ чрез външнотърговските дружества", продължи Гърневски.

Депутатът от ГЕРБ обвини и бившия финансов министър, който сега е депутат от БСП, Румен Гечев за фалита на банките през 1996 г.

"Тук има мастит професор, който аз нарекох академик по разграбване на държава – професор, станал академик, благодарение на това, че 1994-1996 г. чрез банките бяха ограбени парите на българския народ. Няма го професор академика да ни разкаже как стават тези неща. Г-жа Импексова беше поне 4 борда в тази държава – нека да минем през "Булгартабак", Пловдивския панаир. Където мине тя, трева не никне. След това тези фирми и бордове фалират. Къде е Пловдивският панаир?", скочи още той.

Гърневски се спря поименно и на олигарсите, които по неговите думи са разграбили държавата.

"Тръгваме от Бургас през Бенчо Бенчев – виден спонсор и олигарх с несметни богатства, спонсор на БСП в местната власт. На път за Пловдив минаваме през Карнобат – Миню Стайков, несметни богатства и какви далавери се правят, виден спонсор на тяхната листа. Спираме в моя роден град – най-коментираното име фамилията Арабаджиеви. Позлатени кучета им пазят двореца в Сен Тропе – доносник на Държавна сигурност“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase